Co można zrobić z cukinii? Pomysły na niskokaloryczne dania

Aktualizacja

Cukinia to bardzo uniwersalne, a zarazem zdrowe warzywo, po które zawsze warto sięgać. Nie tylko wybornie smakuje, ale też ma wiele wartości odżywczych, dzięki czemu korzystnie wpływa na organizm. Cukinia świetnie działa na żołądek, odkwasza organizm i bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy. Z tego warzywa można przygotować wyśmienite potrawy, np. placki z cukinii, leczo, gulasz, zupy czy kotlety. Wybornie smakuje również cukinia faszerowana czy też ciasto lub racuszki z jej dodatkiem. Co jeszcze można zrobić cukinii? Oto najlepsze przepisy.

Cukinia faszerowana warzywami
Cukinia faszerowana warzywami123RF/PICSEL

Cukinia: Właściwości

Cukinia, inaczej kabaczek, to odmiana dyni zwyczajnej pochodząca z Włoch. Stąd też nazwa warzywa, gdyż włoskie słowo "zucchina" to po polsku "mała dynia". Cukinia to warzywo niskokaloryczne i lekkostrawne, o wysokiej wartości odżywczej. Ma tylko 17-20 kcal na 100 g, 3,1 węglowodanów, 1,2 g białka, 1 g błonnika i 0,1 g tłuszczów. Cukinia jest źródłem wielu witamin i minerałów, zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, jod oraz witaminy A, C, K, PP i z grupy B.

Dzięki takiemu składowi cukinia bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i warto włączyć ją do diety. Przede wszystkim jest dobra dla żołądka, gdyż łatwo się ją trawi. Polecana jest zwłaszcza osobom, które chcą dbać o linię lub się odchudzają. Warto więc zastąpić nią różnego rodzaju dania typu fast-food. Dzięki zawartości potasu cukinia niweluje zatrzymywanie się wody w organizmie i nie powoduje uczucia opuchnięcia. Ma też niski indeks glikemiczny (IG = 15), więc bez obaw może być spożywana przez cukrzyków. Cukinia działa również alkalizująco, dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu. Oprócz tego w warzywie tym znajduje się luteina i zeaksantyna - barwniki, które zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej prowadzącego do utraty wzroku.

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia ma bardzo wszechstronne zastosowania. Jej delikatny smak współgra zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Można z niej przygotować pyszne zupy, sałatki, leczo, zapiekankę, warzywny gulasz czy kotlety. Bardzo popularne są również takie dania jak placki z cukinii czy faszerowana cukinia. Z tego warzywa można również przygotować smaczne desery, np. ciasto czy racuszki. Cukinię można gotować, piec w piekarniku, smażyć na patelni, a nawet grillować.

Przygotuj pyszne placki z cukinii
Przygotuj pyszne placki z cukinii123RF/PICSEL

Placki z cukinii

Jednym z najpopularniejszych dań z cukinią w roli głównej są placki, będące świetną, mniej kaloryczną alternatywą dla placków ziemniaczych. Wystarczy zetrzeć na tarce cukinię, odsączyć ją z wody, dodać cebulę, mąkę i jajka, tak aby powstała gęsta masa. Następnie nakładamy ją za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki z cukinii można podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosami, np. czosnkowym czy koperkowym.

Faszerowana cukinia

Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania. Najlepiej wybrać tę o średniej wielkości i wydrążyć ją za pomocą łyżki. Następnie należy nadziać cukinię duszonymi warzywami i/lub mięsem. Farsz można doprawić przyprawami według uznania, np. bazylią, oregano czy tymiankiem. Faszerowana cukinia powinna być pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. Można ją owinąć folią, aby szybciej się upiekła.

Zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii to smaczne, lekkostrawne danie
Zupa krem z cukinii to smaczne, lekkostrawne danie123RF/PICSEL

Pysznym daniem jest także zupa z cukinii, czy to z widocznymi kawałkami warzyw, czy zmiksowana na krem. Będzie to świetny pomysł na lekkostrawny obiad. Aby przygotować zupę z cukinii, należy rozgrzać w garnku dwie łyżki oleju i jedną łyżkę masła, pokroić jednego pora w półplasterki i wrzucić do garnka. Całość solimy i podsmażamy. Następnie kroimy dwie cukinie w plastry i dodajemy do pora. Dorzucamy również dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko podsmażamy, cały czas mieszając. Wlewamy 0,6 l bulionu, przykrywamy garnek i gotujemy przez ok. 25 minut. Zupę można zblendować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodajemy pół pęczka posiekanego koperku i wlewamy pół szklanki śmietanki 30 proc. Zupę można podawać z grzankami lub serem feta pokrojonym w kostkę.

Racuszki z cukinii

Wyśmienitym pomysłem na to, co zrobić z cukinii, są słodkie racuszki. Z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi słodkości. Aby je przygotować, należy obrać jedną, niewielką cukinię i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy:

  • 400 g jogurtu, 
  • trzy łyżki cukru,
  • jeden cukier wanilinowy,
  • dwa jajka, 
  • dwie szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Całość wystarczy wymieszać, aż powstanie gładka masa. Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i nakładamy placuszki łyżką. Należy je smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe racuszki z cukinii można podawać z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub czekoladą.

Pasztet z cukinii

Z cukinii można też przygotować wyśmienity w smaku pasztet. Należy w tym celu zetrzeć na tarce dwie średnie cukinie, doprawić je dwoma łyżeczkami soli i wymieszać. Odstawiamy warzywa na 30 minut, a w tym czasie ścieramy na tarce jedną marchew i siekamy cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Dwa ostatnie warzywa warto zeszklić na patelni. Gdy 30 minut minie, odciskamy cukinię z soków - najlepiej przez sitko. Wkładamy warzywa do dużej miski, wbijamy trzy jajka, szklankę bułki tartej i pięć łyżek kaszy manny. Masę należy przyprawić solą i pieprzem, można też użyć papryki wędzonej lub ostrej, kurkumy czy curry. Wszystko dokładnie mieszamy i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę i 15 minut.

Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas