Wiosną jedz sałatki!

Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

- 2 pęczki rzodkiewki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
sos:
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy,

- sól, cukier

Przygotowanie:

Rzodkiewki pokroić w plastry, jajka w ćwiartki, posiekać szczypior. Składniki polać sosem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:

- 30 dag czerwonej kapusty,
- 10 dag fasoli perłowej,
- 10 dag jabłek,
- 5 dag cebuli, natka pietruszki,
- sól, cukier, olej, pieprz

Przygotowanie:

Czerwoną kapustę poszatkować, ugotować na "półmiękko", po ugotowaniu odlać i zakwasić, odstawić do wystygnięcia. Fasolę namoczyć, po namoczeniu ugotować, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć z jabłkiem pokrojonym w kostkę i cebulą.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 1 czerwona papryka,
- 3 pomidory,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 opakowanie fety,
- 20 dag ogórków kiszonych,
- 2 jabłka,
- 2 gałązki tymianku,
- pieprz,
- 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać zioła i wymieszać z majonezem.
Czas przygotowania: 20 minut

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 2 czerwone grejpfruty,
- 4 plasterki łososia wędzonego,
- sól, pieprz,
- 3 marchewki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 por,
- 1 mała cebula

Przygotowanie:

Grejpfruty obrać i wyciąć miąższ. Marchewki pokroić w długie, cienkie plastry, pory w plastry, cebulę posiekać drobno. Cząstki grejpfruta odsączyć z powstałego sosu i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki. Sok wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem. Sałatkę dekorować wędzonym łososiem.

Czas przygotowania: 60 minut

Lubisz sałatki? Wypróbuj też:

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas