Wiosną jedz sałatki!
Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

Sałatka wiosenna
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki,
- sól, cukier
Przygotowanie:
Rzodkiewki pokroić w plastry, jajka w ćwiartki, posiekać szczypior. Składniki polać sosem.

Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 30 dag czerwonej kapusty,
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę poszatkować, ugotować na "półmiękko", po ugotowaniu odlać i zakwasić, odstawić do wystygnięcia. Fasolę namoczyć, po namoczeniu ugotować, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć z jabłkiem pokrojonym w kostkę i cebulą.

Sałatka z serem feta
Składniki na 4 porcje:
- 1 czerwona papryka,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać zioła i wymieszać z majonezem.

Sałatka z grejpfruta
Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone grejpfruty,
Przygotowanie:
Grejpfruty obrać i wyciąć miąższ. Marchewki pokroić w długie, cienkie plastry, pory w plastry, cebulę posiekać drobno. Cząstki grejpfruta odsączyć z powstałego sosu i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki. Sok wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem. Sałatkę dekorować wędzonym łososiem.
Czas przygotowania: 60 minut
Lubisz sałatki? Wypróbuj też: