Wiśniowy paj
Pyszny deser z owocowym nadzieniem. W sam raz do kawy!
Sposób przygotowania
1. Składniki na kruche ciasto szybko połącz, podziel na 2 części (1/3 i 2/3), zawiń w woreczki i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Składniki nadzienia połącz w misce. Większą porcję ciasta rozwałkuj na kształt koła. Wyłóż dno formy do tarty tak, by brzegi lekko wystawały. Ponakłuwaj widelcem. Wyłóż nadzienie. Z pozostałej porcji ciasta rozwałkuj koło, przykryj nim spód i wiśnie, a brzegi w miarę możliwości pozlepiaj. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Ostrym nożykiem wykonaj niewielkie nacięcia. Piecz 40 minut w temp. 190°C. Jeśli zauważysz, że wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj go na pewien czas folią aluminiową.