Reklama

Reklama

Wiśniowy paj

Pyszny deser z owocowym nadzieniem. W sam raz do kawy!

Składniki dla: 13 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2/5 szklanki wody

Składniki - nadzienie

  • 1 kg drylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • garść płatków migdałowych
  • 1 jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

1. Składniki na kruche ciasto szybko połącz, podziel na 2 części (1/3 i 2/3), zawiń w woreczki i włóż do lodówki na pół godziny. 

2. Składniki nadzienia połącz w misce. Większą porcję ciasta rozwałkuj na kształt koła. Wyłóż dno formy do tarty tak, by brzegi lekko wystawały. Ponakłuwaj widelcem. Wyłóż nadzienie. Z pozostałej porcji ciasta rozwałkuj koło, przykryj nim spód i wiśnie, a brzegi w miarę możliwości pozlepiaj. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Ostrym nożykiem wykonaj niewielkie nacięcia. Piecz 40 minut w temp. 190°C. Jeśli zauważysz, że wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj go na pewien czas folią aluminiową. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje