Witaminowa zupa paprykowa
Doskonała na jesień.
Składniki:
- 1/2 l bulionu
- 3 duże czerwone papryki
- 3 pomarańcze
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo starty imbir
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, by uzyskać 2 łyżki. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rozgrzej oliwę i wrzuć papryki. Duś ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i odrobinę imbiru. Gotuj kilka minut. Wlej sok z pomarańczy, bulion i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając.
3. Zblenduj, dopraw. Możesz podawać z pokruszonym serem typu feta i listkami bazylii lub mięty