Właściwości kawy zbożowej. Kto powinien ją pić?

Aktualizacja

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Trudno się temu faktowi dziwić, ponieważ wielu osób nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej. Niestety, kawy nie może pić każdy, bo - jak wiadomo - w nadmiarze może szkodzić. Dlatego alternatywą dla czarnego napoju może być kawa zbożowa, która - co prawda - ma inne właściwości, ale przewyższa czarną kawę walorami zdrowotnymi. I to nie tylko dlatego, że nie zawiera kofeiny. Zatem, kto powinien pić kawę zbożową? Jakie ma właściwości? Przekonajmy się.

Kawa zbożowa to bardzo cenny napój. Przewyższa właściwościami zwykłą kawę
Kawa zbożowa to bardzo cenny napój. Przewyższa właściwościami zwykłą kawę123RF/PICSEL

Czym jest kawa zbożowa?

Kawy zbożowej chyba nikomu specjalnie przestawiać nie trzeba, ponieważ wielu z nas pamięta ją, chociażby z przedszkola albo z innego okresu dzieciństwa. Napój ten - produkowany z prażonych ziaren zbóż - przez wiele lat był uznawany za produkt gorszej kategorii, co oczywiście jest nieprawdą! Rodowód kawy zbożowej jest dłuższy, niż nam się wydaje, ponieważ na ziemie polskie przywędrowała już w XVIII wieku i była pita przez uboższą część społeczeństwa. Choć produkcja tego smacznego napoju była tańsza, niż kupowanie ziaren prawdziwej kawy, to dziś wiadomo, że obfituje w wiele substancji, które korzystnie działają na organizm.

Co znajduje się w kawie zbożowej? Jak sama nazwa wskazuje, są to prażone ziarna zbóż. Początkowo było to żyto, ale współcześnie wykorzystuje się również np. pszenicę, jęczmień czy orkisz. Oczywiście, to niejedyne składniki, które można znaleźć w kawie zbożowej - obecnie często spotkać można również dodatek cykorii, która jest źródłem cennej inuliny. Ten napój roślinny zawiera często korzeń pospolitego mniszka lekarskiego, kozieradkę, łubin czy buraka cukrowego. Wszystko to, co można znaleźć w kawie zbożowej, korzystnie działa na organizm, dlatego można nazwać ją pełnoprawną i zdrowszą alternatywą czarnej kawy.

Kawa zbożowa: Właściwości

Jeśli nigdy nie mieliśmy okazji albo mamy złe skojarzenia z napojem, to właściwości kawy zbożowej powinny spowodować, że będziemy patrzeć na nią nieco łaskawszym okiem. Dlaczego? Wszystko przez fakt, że bogaty skład oferuje wiele korzyści dla naszego zdrowia. W kawie zbożowej można znaleźć wiele witamin, szczególnie tych z grupy B, które korzystnie działają na układ krążenia, nerwowy oraz pokarmowy. Ale to niejedyne substancje, które mogą poprawić kondycję organizmu. W kawie zbożowej można znaleźć niezastąpiony duet - potas i magnez - które korzystnie działają na pracę serca! To te dwa pierwiastki mogą także obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu, co zmniejsza prawdopodobieństwo zawału lub udaru.

Nie wolno zapominać, że wyjątkowe właściwości kawy zbożowej są wynikiem obecności cynku, selenu i fosforu, które pomagają wzmocnić kości i zęby, stymulują procesy metaboliczne oraz - co najważniejsze - wspierają odporność organizmu.
 
Jeśli nasza ulubiona kawa zbożowa ma dodatek cykorii, to powinniśmy mieć powód do radości. Zawarta w niej inulina poprawia nie tylko wchłanianie wapnia, ale także usprawnia działanie jelit, bowiem wspiera ona mikroflorę, która się w nich znajduje.

Jeśli temat jelit jest nam szczególnie bliski, to warto wspomnieć, że w kawie zbożowej obecny jest również błonnik pokarmowy, a jak wiadomo, to właśnie on poprawia funkcjonowanie tzw. drugiego mózgu (tak często nazywane są jelita), usprawnia perystaltykę, zapobiega zaburzeniom trawienia, a także pomaga usunąć znajdujące się w nich złogi.

Dlaczego kawa zbożowa jest lepsza?

Kawa zbożowa może być rozpuszczalna albo można ją parzyć tak, jak tradycyjną kawę
Kawa zbożowa może być rozpuszczalna albo można ją parzyć tak, jak tradycyjną kawę123RF/PICSEL

Jeśli ktoś myśli, że na tym kończą się właściwości kawy zbożowej, to jest w błędzie! W naparze obecne są również polifenole, które zaliczane są do antyoksydantów. To właśnie te substancje są niezbędne do zachowania zdrowia. Dlaczego? Zalet z ich obecności w organizmie jest wiele, ale trzeba przypomnieć, że pomagają zredukować ilość wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie chorób cywilizacyjnych, obecność toksyn czy nadmierne starzenie się komórek.

Kawa zbożowa - w przeciwieństwie do tradycyjnej - nie zawiera kofeiny, więc może być pita przez osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe, choroby układu krążenia, a także mogą się nimi raczyć kobiety w ciąży oraz dzieci.

Wady kawy zbożowej

Zalety i właściwości kawy zbożowej mogą utwierdzić nas w przekonaniu, że ten roślinny napój jest całkowicie bezpieczny dla organizmu. Okazuje się jednak, że nie każdy może go pić bez ograniczeń. Kto się powinien go wystrzegać? Przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię i nietolerancję glutenu, ponieważ kawa zbożowa jest jego całkiem pokaźnym źródłem. Oczywiście, z powodu obecności węglowodanów, nie powinna być pita przez osoby z cukrzycą: kawa zbożowa ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas