Zielona kawa: Dlaczego warto ją pić?
Czarnej kawy nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać, bo wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia poranku od tego aromatycznego naparu. Mitów dotyczących kawy jest sporo, ale nie wolno odmówić jej jednego: pita w racjonalnych ilościach jest korzystna dla zdrowia. Niestety, czarną kawą nie każdy może się na co dzień raczyć, ale istnieje dla niej wspaniała alternatywa. Zielona kawa - bo o niej mowa - obfituje w wiele substancji, które nie powinny ujść uwadze wszystkim tym, którym leży na sercu dobra kondycja. Dlaczego warto pić zieloną kawę? Przekonajmy się.
Spis treści:
Czym różni się zielona kawa od czarnej?
Jak łatwo się domyślić, zielona kawa różni się od znanych nam ziaren kolorem. Dlaczego? Jest to ten sam surowiec, ale jego pozyskiwanie i obróbka została zakończona przed paleniem, co pozwala mu mieć inną barwę. Dlatego zielona kawa często nazywana jest także kawą surową. Oczywiście, nazwa jest bardzo umowna, bo może okazać się, że ziarna nie zawsze będą intensywnie zielone, ale będą miały jaśniejszy kolor. Od czarnej kawy różni się też smakiem, który jest mniej intensywny, za to zielony napar nadrabia właściwościami, które mogą zainteresować niejednego wielbiciela jednego z najpopularniejszych na świecie napojów.
Zobacz też: Właściwości kawy zbożowej. Kto powinien ją pić?
Co można znaleźć w zielonej kawie?
Wiele osób sięga po kawę ze względu na pobudzające właściwości kofeiny, którą można znaleźć także w zielonym naparze. Okazuje się, że w nim znajduje się o wiele więcej substancji, które mogą przyczynić się do poprawy naszej kondycji. Zielona kawa to źródło witamin z grupy B oraz C. Te pierwsze korzystnie działają na cały organizm, ale warto wspomnieć, że najlepiej oddziałują na układ krążenia, trawienia oraz nerwowy. Witamina C to znany przeciwutleniacz, który nie tylko pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, ale także wzmacnia naczynia krwionośne oraz - co nie ulega wątpliwości - poprawia funkcjonowanie odporności.
Zielona kawa to także pokaźna skarbnica minerałów. Jeśli będziemy pić ją regularnie, to nasz organizm otrzyma żelazo (zapobiega anemii), magnez (działa korzystnie na układ nerwowy), potas (wpływa na mięśnie, w tym serce) czy wapń (jest budulcem kości i zębów).
Jednak warto wspomnieć, że zielona kawa, podobnie jak czarna, działa moczopędnie i pita w nadmiarze wypłukuje cenne substancje zawarte w organizmie, a szczególnie pierwiastki, więc trzeba spożywać ją z umiarem.
Bogactwo polifenoli
Zaniechanie procesu palenia zielonej kawy powoduje, że obfituje - w przeciwieństwie do czarnej - w polifenole, które zaliczane są do antyoksydantów. Ich właściwości są nieocenione i działają bardzo korzystnie na organizm. Zawarte w zielonej kawie polifenole pomagają usuwać nadmiar toksyn znajdujących się w organizmie, a poza tym rozprawiają się z wolnymi rodnikami, które zwiększają prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Ponadto mogą również spowalniać procesy starzenia się komórek organizmu.
Zobacz także: Rakotwórcze produkty spożywcze. Tego unikaj
Zielona kawa na odchudzanie?
Wiele osób twierdzi, że zielona kawa wspiera odchudzanie. Skąd takie właściwości? To zasługa kwasu chlorogenowego, który zaliczany jest do polifenoli. Niektórzy przekonują, że substancja ta wspiera trudną walkę o zdrową i szczupłą sylwetkę. Okazuje się, że kwas chlorogenowy hamuje łaknienie, dlatego pijąc zieloną kawę, mniej odczuwamy głód. Poza tym przypuszcza się, że kwas chlorogenowy zmniejsza przyswajanie cukrów z żywności, dlatego organizm w pierwszej kolejności spala zgromadzoną tkankę tłuszczową.
Trzeba przypomnieć, że zielona kawa może wspierać odchudzanie, ale nie jest receptą na szczupłą sylwetkę. Bez zwiększonej aktywności fizycznej oraz racjonalnej diety nie mamy możliwości zrzucenia zbędnych kilogramów.
Kto może, a kto nie powinien jej pić?
Choć czarna kawa ma wielu swoich zwolenników, to nie każdy może się nią raczyć, nawet w minimalnych ilościach. Dotyczy to przede wszystkim osób, które borykają się z chorobami żołądka i jelit, ponieważ napój ma działanie drażniące i może wzmagać istniejące dolegliwości. Okazuje się, że w takich wypadkach rozwiązaniem jest parzenie kawy zielonej, która nie ma takich negatywnych właściwości.
Mimo wszystko istnieje również szerokie grono ludzi, którzy zielonej kawy pić nie powinni. Zalicza się do nich przede wszystkim osoby z chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym oraz kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Zobacz także: