Włoska babka

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Zaczyn: drożdże zmiksuj z wodą i 1/2 mąki. Wsyp resztę mąki, ponowie zmiksuj. Odstaw na 2 godziny. Ciasto 1: wyrośnięty zaczyn wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę, żółtka i cukier. Dolej masło. Następnie wyrabiaj ciasto rękoma ok. 30 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Ciasto 2: pierwsze ciasto wymieszaj z mąką, miodem oraz cukrem. Dodaj żółtka, zapach, masło i rodzynki (ew. inne bakalie). Wyrabiaj ciasto rękoma jeszcze 30 minut. Odstaw na 45 minut. Ciasto rozdziel. Włóż do 2 foremek wyłożonych pergaminem. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 40 minut.

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas