Reklama

Reklama

Włoska babka

Składniki na zaczyn

  • 8 dag mąki 1 op. suchych drożdży
  • 40 ml letniej wody

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 7 dag stopionego masła
  • 7 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 170 ml ciepłej wody

Składniki na ciasto

  • 6 dag mąki
  • po 2 dag cukru i stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 zapach waniliowy
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania

Zaczyn: drożdże zmiksuj z wodą i 1/2 mąki. Wsyp resztę mąki, ponowie zmiksuj. Odstaw na 2 godziny. Ciasto 1: wyrośnięty zaczyn wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę, żółtka i cukier. Dolej masło. Następnie wyrabiaj ciasto rękoma ok. 30 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Ciasto 2: pierwsze ciasto wymieszaj z mąką, miodem oraz cukrem. Dodaj żółtka, zapach, masło i rodzynki (ew. inne bakalie). Wyrabiaj ciasto rękoma jeszcze 30 minut. Odstaw na 45 minut. Ciasto rozdziel. Włóż do 2 foremek wyłożonych pergaminem. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 40 minut.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje