Włoska grochówka
Sycąca zupa dla całej rodziny!

Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie marchewki
- 2 puszki ciecierzycy
- 4 gałązki świeżego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 7 szklanek bulionu warzywnego
- kilka kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- sól
- świeżo mielony pieprz
- starta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Warzywa opłucz i osusz. Czosnek jak najdrobniej posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę o wielkości zbliżonej do ciecierzycy. Cebulę drobno posiekaj.W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej gorący bulion, włóż opłukane gałązki majeranku. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Z zupy wyjmij gałązki majeranku. Pod koniec gotowania do zupy dodaj ciecierzycę. Wszystko podgrzej i przypraw danie do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę podaj w osobnej miseczce, by każdy mógł sobie posypać nią zupę według upodobania (szczypiorek możesz również zastąpić natką pietruszki albo świeżym oregano).