Włoska grochówka

Sycąca zupa dla całej rodziny!

Grochówka
Grochówka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki.
Warzywa opłucz i osusz.
Czosnek jak najdrobniej posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę o wielkości zbliżonej do ciecierzycy.
Cebulę drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty.
Dolej gorący bulion, włóż opłukane gałązki majeranku. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Z zupy wyjmij gałązki majeranku.
Pod koniec gotowania do zupy dodaj ciecierzycę. Wszystko podgrzej i przypraw danie do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów.
Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę  podaj w osobnej miseczce, by każdy mógł sobie posypać nią zupę według upodobania (szczypiorek możesz również zastąpić natką pietruszki albo świeżym oregano).

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas