Reklama

Reklama

Włoska grochówka

Sycąca zupa dla całej rodziny!

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 6

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 gałązki świeżego majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 7 szklanek bulionu warzywnego
  • kilka kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki.
Warzywa opłucz i osusz.
Czosnek jak najdrobniej posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę o wielkości zbliżonej do ciecierzycy.
Cebulę drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty.
Dolej gorący bulion, włóż opłukane gałązki majeranku. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Z zupy wyjmij gałązki majeranku.
Pod koniec gotowania do zupy dodaj ciecierzycę. Wszystko podgrzej i przypraw danie do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów.
Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę  podaj w osobnej miseczce, by każdy mógł sobie posypać nią zupę według upodobania (szczypiorek możesz również zastąpić natką pietruszki albo świeżym oregano).

Reklama



Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: grochówka | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje