Włoska grochówka
Sycąca zupa dla całej rodziny!
Sposób przygotowania:
Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki.
Warzywa opłucz i osusz.
Czosnek jak najdrobniej posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę o wielkości zbliżonej do ciecierzycy.
Cebulę drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty.
Dolej gorący bulion, włóż opłukane gałązki majeranku. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Z zupy wyjmij gałązki majeranku.
Pod koniec gotowania do zupy dodaj ciecierzycę. Wszystko podgrzej i przypraw danie do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Suszone pomidory osącz z zalewy i pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów.
Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę podaj w osobnej miseczce, by każdy mógł sobie posypać nią zupę według upodobania (szczypiorek możesz również zastąpić natką pietruszki albo świeżym oregano).