Włoska kapusta faszerowana kasztanami i serem mimolette
Na jesienny, sezonowy obiad przygotujmy coś bardziej wykwintnego, np. kapustę faszerowaną kasztanami. Trudno dostępne? Wcale nie, kasztany kupisz w każdym supermarkecie, nawet takie już ugotowane.
Kasztany jadalne to nie tylko oryginalny przysmak. Zawierają wiele cennych składników odżywczych: węglowodany, białko, tłuszcze i błonnik. Ponadto są źródłem witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B: ryboflawiny, tiaminy, niacyny, pirydoksyny i kwasu foliowego. Oprócz tego są źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
Do przygotowania faszerowanej kapusty potrzebujemy: dużą kapustę włoską, 300 g cebuli, 30 g masła, 200 g mięsa mielonego, 250 g gotowanych kasztanów, 100 g czerstwego chleba, 100 ml mleka, ząbek czosnku, jajko, 50 ml śmietany kremówki, 100 g tartego sera mimolette oraz 150 g pokrojonego w plastry, sól.
Blanszujemy kapustę przez 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie zanurzamy ją w zimnej wodzie i osączamy. Za pomocą noża ostrożnie usuwamy głąb i zewnętrzne liście. Odkładamy je.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle przez 20 minut na małym ogniu. W misce mieszamy mielone miso, cebulę, rozdrobnione kasztany, chleb namoczony w mleku i odciśnięty, rozdrobniony czosnek, jajko, śmietanę i tarty ser mimolette.
Nadziewamy farszem wydrążoną kapustę. Całość owijamy folią spożywczą i gotujemy przez 50 minut na parze. Studzimy i zdejmujemy folię. Zakrywamy wnętrze kapusty odłożonymi liśćmi, pomiędzy które wkładamy plasterki mimolette. Podgrzewamy kapustę w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy gorącą, dzielimy na części, krojąc od środka. (PAP Life)