Włoska kuchnia na lato

Bardzo popularne w Italii, trochę mniej znane u nas dania są idealne na upalne dni. Łatwo je przyrządzić, są lekkie, aromatyczne, pełne warzyw i smakują tak wyraziście!

Kurczak cacciatore
Kurczak cacciatore123RF/PICSEL

Kurczak cacciatore z oliwkami

Sposób przygotowania

1. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek. Czosnek oraz cebule obierz, por oczyść, warzywa potnij w cienkie plasterki. Plastry szynki (ew. boczku) pokrój w paseczki. 

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć rozmaryn i listki laurowe. Dodaj szynkę. Smaż 2 minuty. Następnie dołóż plasterki czosnku, cebuli i pora. Wymieszaj. Smaż 10 minut. 

3. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i osusz, potnij w plasterki. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, potnij na porcje. Grzyby i mięso włóż na patelnię. Zalej winem. Duś 15 minut. 

4. Pomidory włóż na 2 minuty do wrzątku. Wyjmij, obierz, wrzuć na patelnię. Dodaj oliwki. Przypraw solą i pieprzem. Przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Piecz 1 godzinę. 

Tortellini
Tortellini 123RF/PICSEL

Tortellini ze szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: szpinak umyj, osusz, włóż do garnka. Mieszając, duś przez 3 minuty. Potem osącz na sitku, wystudź, dobrze odciśnij i posiekaj. Rozdrobniony szpinak wymieszaj z jajkiem, ricottą oraz parmezanem. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

2. Z mąki, żółtek i 1/2 łyżeczki soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je 15 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto podziel na dwie porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Potnij na kwadraciki. Na każdy nałóż nadzienie. Złóż po przekątnej na pół i owijając na palcu dwa końce trójkącików, formuj pierożki podobne do uszek. Rozłóż je na posypanej mąką ściereczce i pozostaw na 2 godziny. 

3. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Tortellini wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 10 minut, wyjmij, osącz. Pierożki podawaj z sosem pomidorowym. Gotowe danie udekoruj listkami rukoli.

Panzanella
Panzanella123RF/PICSEL

Pożywna panzanella

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blasze z piekarnika połóż papryki. Skrop je 2-3 łyżkami oliwy i piecz 20 minut. Przełóż do żaroodpornej miski, przykryj folią, odstaw na 20 minut. Następnie usuń środki z pestkami i obierz strąki ze skóry. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć je do miseczki. 

2. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pomidory i ogórek umyj, wytrzyj. Ogórek wraz ze skórką pokrój w plasterki, a pomidory- na cząstki. Pokrojone warzywa dodaj do papryki. Do drugiej miseczki wlej ocet i pozostałą oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu. Przypraw go solą oraz pieprzem. Ubij trzepaczką. 

3. Ciabatty porwij na kawałki. Wrzuć do sosu, wymieszaj. Odstaw przynajmniej na 1 godzinę, by pieczywo wchłonęło cały sos. Namoczoną ciabattę dodaj do sałatki. Posyp ją porwanymi liśćmi bazylii.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas