Włoska kuchnia na lato

Kurczak cacciatore
Kurczak cacciatore123RF/PICSEL

Kurczak cacciatore z oliwkami

Składniki

  • 1 mały sprawiony kurczak
  • 2 cebule
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 plasterki pancetty (ew. szynki dojrzewającej, np. szynki szwarcwaldzkiej albo wędzonego boczku)
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 listki laurowe
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 8-10 pomidorów
  • 16 czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Tortellini
Tortellini 123RF/PICSEL

Tortellini ze szpinakiem

Składniki

  • 40 dag szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 1 jajko
  • 10 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

- ciasto

  • 2 szkl. mąki pszen. + trochę do posypania
  • 4 żółtka
  • sól
  • Dodatki: sos pomidorowy, rukola
6 porcji

Sposób przygotowania

Panzanella
Panzanella123RF/PICSEL

Pożywna panzanella

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 2/3 szkl. oliwy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 3 bułeczki typu ciabatta
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 duża garść liści bazylii
6 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?