Włoska sałatka z suchą bułką
Pyszny sposób na zużycie czerstwego chleba.

Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie 3 ogórki gruntowe
- 2 czerwone cebule
- 5 czerstwych kromek chleba (zarumienionych w piekarniku lub opiekaczu)
- 100 g mozarelli
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
4
Kromki chleba namocz w wodzie i połam na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokrusz lub pokrój na kawałki, pomidorki pokrój na połówki, ogórka obierz i pokrój na plasterki, a cebule w krążki. Całość dodaj do chleba, polej oliwą, dodaj 2-3 łyżki octu, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii i schłodź w lodówce przed podaniem.