Włoska zapiekanka z pomidorkami

Zapiekanka to dobry sposób na "przemycenie" większej ilości warzyw do naszej diety. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej.

Włoska zapiekanka z pomidorkami
Włoska zapiekanka z pomidorkami123RF/PICSEL
Włoska zapiekanka z pomidorkami
Włoska zapiekanka z pomidorkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz, pokrój na połówki. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, szczyptą soli, oregano i gałką. Wrzuć rozdrobniony czosnek. Ponownie wymieszaj i odstaw.

2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą lub obierz ze skórki. Ważne, by były podobnej wielkości, dzięki temu równo się upieką. Rozmaryn opłucz. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Warzywa i rozmaryn włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj przygotowaną oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st., piecz Włoska zapiekanka z pomidorkami ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia posmaruj jeszcze raz oliwą. Resztę oliwy wymieszaj z miodem.

3. Pomidory umyj, posmaruj oliwą z miodem, dołóż do ziemniaków, zmniejsz temperaturę do 170 st. i zapiekaj już bez przykrywania folią ok. 30 minut.

Mięsny dodatek

Danie będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące, jeśli pomiędzy ziemniaczki i cebulę włożysz 4 białe sparzone kiełbaski (pokrojone w grubsze plasterki). Wszystko podlej 1/2 szkl. piwa.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas