Włoski warstwowiec
Bardzo prosty w przygotowaniu

Składniki
- 1 kg szpinaku
- 2 cebule
- 80 dag ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szkl. bulionu
- 4 duże pomidory
- 1 duża kulka mozzarelli
- posiekana bazylia
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, obierz. Zalej je w garnku osoloną wodą. Gotuj 20 minut. Odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki. 2. Szpinak opłucz, osusz. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanym oleju. Dodaj szpinak. Podlej bulionem. Duś kilka minut. Przypraw solą i pieprzem. Pomidory umyj, potnij w plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę. 3. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż ziemniaki. Przykryj je szpinakiem, a potem pomidorami i mozzarellą. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp bazylią.