Reklama

Reklama

Włoski warstwowiec

Bardzo prosty w przygotowaniu

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg szpinaku
  • 2 cebule
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • posiekana bazylia
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, obierz. Zalej je  w garnku osoloną wodą. Gotuj 20 minut. Odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki. 

2. Szpinak opłucz, osusz. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanym oleju. Dodaj szpinak. Podlej bulionem. Duś  kilka minut. Przypraw solą  i pieprzem. Pomidory umyj, potnij w plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę.  

3. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż ziemniaki. Przykryj je szpinakiem, a potem pomidorami  i mozzarellą. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp bazylią. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje