Włoski warstwowiec

Bardzo prosty w przygotowaniu

Zapiekanka z ziemniakami
Zapiekanka z ziemniakami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, obierz. Zalej je  w garnku osoloną wodą. Gotuj 20 minut. Odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Zimne ziemniaki pokrój w plasterki. 

2. Szpinak opłucz, osusz. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanym oleju. Dodaj szpinak. Podlej bulionem. Duś  kilka minut. Przypraw solą  i pieprzem. Pomidory umyj, potnij w plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę.  

3. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż ziemniaki. Przykryj je szpinakiem, a potem pomidorami  i mozzarellą. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp bazylią.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas