Włoskie cannelloni
Kolacja we włoskim stylu.

Składniki na 4 porcje:
- 350 g mieszanego mięsa mielonego, - 2 łyżki oleju, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 1/2 pęczka oregano, - 20 dag krojonych pomidorów (z puszki), - 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, - czarny pieprz, - 16 rurek cannelloni, - 250 g sera ricotta, - 375 ml mleka, - 4 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Mięso usmaż na oleju. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i przesmaż. Dołóż oregano, 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smaż ok. 5 min mieszając. Mięso dopraw solą i pieprzem. 2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Cannelloni napełnij farszem mięsnym i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 3. Ser ricotta wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułóż wokół cannelloni, na makaron wyłóż ser z mlekiem, posyp parmezanem. Cannelloni piecz około 30 minut. Czas przygotowania: 60 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 505 kcal.