Reklama

Reklama

Włoskie ciasto orzechowe

Pistacje, orzechy włoskie, ziemne, laskowe… To pyszny i zdrowy dodatek do ciast oraz deserów. Obok tych słodkości nie można przejść obojętnie.

Składniki na 10-12 porcji:

Na ciasto:

  • 20 dag orzechów laskowych bez skórki
  • 3 jajka
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 18 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 150 ml mleka
  • Na glazurę:
  • 30 dag konfitury morelowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny

Reklama


Ponadto:

  • 5 dag orzechów nerkowca
  • kandyzowane owoce


Przygotowanie:

1. Orzechy zmiel w młynku lub blenderem na drobny pył. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, miękkie masło lub margarynę. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przestając ucierać dodaj skórkę otartą z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj zmielone orzechy, olej oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę.

2. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Wystudź.

3. Przygotuj glazurę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Jeśli konfitura ma kawałki owoców, zmiksuj ją blenderem na gładki mus. Następnie przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj przez kilka minut. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Gdy glazura przestygnie i zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Udekoruj orzechami nerkowca i kandyzowanymi owocami. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 420 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: ciasto orzechowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje