Włoskie ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe smakuje najlepiej.
Ciasto orzechowe smakuje najlepiej. 123RF/PICSEL

Składniki na 10-12 porcji:

  • 20 dag orzechów laskowych bez skórki
  • 3 jajka
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 18 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 150 ml mleka
  • Na glazurę:
  • 30 dag konfitury morelowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 dag orzechów nerkowca
  • kandyzowane owoce

Przygotowanie:

Świat & Ludzie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?