Włoskie ciasto orzechowe
Pistacje, orzechy włoskie, ziemne, laskowe… To pyszny i zdrowy dodatek do ciast oraz deserów. Obok tych słodkości nie można przejść obojętnie.
Składniki na 10-12 porcji:
Na ciasto:
- 20 dag orzechów laskowych bez skórki
- 3 jajka
- 12 dag masła lub margaryny
- 18 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 150 ml mleka
- Na glazurę:
- 30 dag konfitury morelowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny
Ponadto:
- 5 dag orzechów nerkowca
- kandyzowane owoce
Przygotowanie:
1. Orzechy zmiel w młynku lub blenderem na drobny pył. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, miękkie masło lub margarynę. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przestając ucierać dodaj skórkę otartą z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj zmielone orzechy, olej oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę.
2. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Wystudź.
3. Przygotuj glazurę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Jeśli konfitura ma kawałki owoców, zmiksuj ją blenderem na gładki mus. Następnie przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj przez kilka minut. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Gdy glazura przestygnie i zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Udekoruj orzechami nerkowca i kandyzowanymi owocami. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 420 kilokalorii