Włoskie gnocchi z ricotty i szpinaku

Gnocchi szpinakowe
Gnocchi szpinakowe123RF/PICSEL

Na cztery porcje oryginalnych serowo-szpinakowych gnocchi potrzeba: 

  • 300 gramów szpinaku, najlepiej świeżych liści, 
  • 200 gramów ricotty, 
  • 60 gramów startego parmezanu,
  •  jednego jajka, 
  • mąki -jej ilość zależy od tego, jak miękkie wyjdzie ciasto.

Jak przygotować gnocchi z ricotty i szpinaku?

  1. Liście szpinaku należy chwilę podgotować w osolonej wodzie i dokładnie odcedzić, a następnie drobno posiekać. 
  2. Ricottę ucieramy na kremową masę z jajkiem, parmezanem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej, a następnie dodajemy odciśnięty, pozbawiony wody szpinak i całość wyrabiamy dodając tyle mąki, ile trzeba, aby powstało jednolite ciasto na kopytka. 
  3. Kroimy je i wrzucamy na wrzątek na 2-3 minuty. 
  4. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy delikatnie z wody i odcedzamy.
  5. Całość przyprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny, odrobiną oliwy, liśćmi rukoli i startym parmezanem. 
  6. Im więcej damy surowej rukoli, tym lepiej, bo to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, nadzwyczaj bogate w witaminę K, A, B, C i foliany.
Matteo Brunetti: We Włoszech trudno wyszukać dobrą włoską restaurację, bo oceny turystów wprowadzają w błąd INTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?