Włoskie kokilki
Przygotujesz je w mig!
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, wytrzyj, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek. Wydrążone pomidory postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku.
2. Ryż wsyp na posolony wrzątek. Zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i koperek opłucz, posiekaj. Ser pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso. Dołóż marchewkę oraz por. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym oraz posiekanymi ziołami. Masę przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 minut. Dolej ok. 1 szkl. gorącej wody. Wymieszaj i ponownie całość zagotuj.
3. Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą. Wydrążone pomidory napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Posyp serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz ok. 25 minut w temp. 200 st. C. Udekoruj.