Reklama

Reklama

Włoskie kokilki

Przygotujesz je w mig!

Składniki

  • 12 niewielkich pomidorów
  • 20 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • po 2 gałązki koperku i natki
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 30 dag sera camambert
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła do dań włoskich

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, wytrzyj, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek. Wydrążone pomidory postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku. 

2. Ryż wsyp na posolony wrzątek. Zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i koperek opłucz, posiekaj. Ser pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso. Dołóż marchewkę oraz por. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym oraz posiekanymi ziołami. Masę przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 minut. Dolej ok. 1 szkl. gorącej wody. Wymieszaj i ponownie całość zagotuj. 

3. Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą. Wydrążone pomidory napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Posyp serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz ok. 25 minut w temp. 200 st. C. Udekoruj. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje