Włóż cytrynę do zamrażarki i zetrzyj na tarce. Efekt przerośnie twoje oczekiwania!

Cytryna to kwaśny owoc, który najczęściej dodajemy do herbaty. Z drugiej strony ma on wiele właściwości zdrowotnych i wzmacnia układ odpornościowy. Przygotowanie cytryny w odpowiedni sposób sprawia, że staje się ona pysznym dodatkiem do wielu słodkich dań i deserów. Jak przygotować mrożoną cytrynę? Dowiesz się z tego artykułu.

Cytryna pomaga zwiększyć odporność i wspiera pracę serca
Cytryna pomaga zwiększyć odporność i wspiera pracę serca123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma cytryna?

Najważniejszym składnikiem cytryny jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto składnik ten przyspiesza gojenie się ran i wspiera produkcję kolagenu. Ten zaś jest istotny dla skóry, ponieważ zapewnia jej dogłębne nawilżenie. Dodatkowo cytryna zawiera kwas foliowy, który zaleca się szczególnie kobietom w ciąży. Wpływa on na prawidłowy rozwój płodu i układu nerwowego dziecka. W cytrynie znaleźć można też potas, dlaczego jest on tak ważny? Pierwiastek ten kontroluje pracę mięśni, w tym serca. Jego niedobory mogą prowadzić do arytmii i innych chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym.

W jaki sposób mrozić cytrynę?

Mrożona cytryna jest najzdrowsza i ma wiele witamin
Mrożona cytryna jest najzdrowsza i ma wiele witamin123RF/PICSEL

To właśnie cytryny spożywane w całości posiadają najwięcej wartości odżywczych. Dlatego jednym ze sprawdzonych sposobów jest ich zamrożenie. Nim jednak to zrobisz, trzeba je dokładnie umyć, następnie dobrze wysuszyć. To bardzo ważne, ponieważ na skórce mogą znajdować się szkodliwe pestycydy i inne zanieczyszczenia. Następnie owoce przekrój na pół, włóż do plastikowego pojemnika i dopiero umieść w zamrażalniku. Zostaw je w tym miejscu przynajmniej na 12 godzin.

„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe z puszki. Skład nie zachęca do jedzeniaPolsat Cafe

Zetrzyj cytrynę na tarce

Następnego dnia wyjmij cytrynę z zamrażalnika i odczekaj pół godziny. Następnie zetrzyj ją na tarce, najlepiej z wykorzystaniem drobnych oczek. Cytrynę dodaj bezpośrednio do słodkich dań lub deserów. Kwaskowaty owoc przełamie smak ciast czy naleśników z serem. Starta cytryna to prawdziwa bomba witaminowa, którą można wykorzystać na wiele sposobów!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas