Składniki na 4 porcje: - 250 g pora, - 4 plastry ananasa (z puszki), - 300 g marchewki, - po jednej czerwonej i zielonej papryczce chilli, - po jednej czerwonej i żółtej papryce, - kawałek imbiru (ok. 1,5 cm), - 2 ząbki czosnku, - 12 krewetek (ok 40 g), - 3 łyżki oleju, - butelka sosu słodko-kwaśnego (250 ml), - sól, chilli w proszku, - ewentualnie liście cytryny i szczypiorek czosnkowy do dekoracji Przygotowanie: Pory umyć, pokroić w krążki. Ananasa pokroić na kawałki. Marchewki pokroić w słupki. Chilli, przekrawać wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Paprykę umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Krewetki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W woku rozgrzać olej, i obsmażać krewetki ok. 4 minuty, a następnie odsunąć je na brzeg woka. Pory, paprykę, imbir, chilli, marchewkę, ananasa i czosnek dać na środek woka i mieszając obsmażać 6-8 minut. Wszystko wymieszać, dodać sos słodko-kwaśny, doprawić solą i chilli w proszku. Można dekorować listkami cytryny lub szczypiorkiem czosnkowym. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal