Wołowina pieczona z cytryną i ziołami
Tak przygotowana będzie smakować wyśmienicie!

Składniki
- 1,5 kg wołowiny bez kości
- sól, pieprz
- CYTRYNOWA MARYNATA
- 1/4 szklanki oliwy
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- łyżka suszonego oregano
- łyżka konfitury wiśniowej
- cytryna pokrojona w cienkie plastry
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso opłucz i osusz. Włóż do miski z marynatą i dokładnie je nią natrzyj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny, a najlepiej na noc. Dobrze jest mięso kilka razy obrócić.2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia (wyjmij cytrynę i czosnek), przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 20 minut, po czym obróć, dodaj cytrynę i czosnek i piecz kolejne 20 minut.3. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10 minut, aby doszło. Pokrój w cienkie plastry.