Wołowina z warzywami z curry - Krzychu

3 średnie cebule, 2 średnie marchewki, 1 duża papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg wołowiny, oliwa z oliwek. Przyprawy: sól, curry, papryka czerwona słodka, przecier pomidorowy.

Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek tak, żeby przykryła dno. Kroimy cebulę w półprążki i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Marchew kroimy w słupki ok. 4 cm długości i wrzucamy do garnka. Dusimy i w tym czasie przygotowujemy mięso.

Kroimy je w kostkę o wymiarach około 3x3cm albo w paski. Wrzucamy do garnka i dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy i czosnek. Curry możemy nie żałować. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w paski.

Cebula się rozgotuje zagęszczając potrawę. Nie dodajemy żadnej mąki, ani zasmażki czy chleba.

Czas przygotowania około 50 - 70 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas