Reklama

Reklama

Wspólne śniadanie każdego dnia

Dobrze skomponowane śniadanie jest bardzo ważne i od niego powinno się zaczynać każdy dzień. Według 31 proc. badanych mam to często także jedyny moment, gdy cała rodzina może być razem. Jednocześnie jednak, aż 17 proc. respondentek twierdzi, że w ciągu tygodnia, w ich domach nigdy nie jada się wspólnie o poranku. Co niepokojące, jedną z przyczyn – zaraz po braku czasu – jest niechęć dzieci do tego posiłku (13 proc.). Tymczasem nikt, a przede wszystkim najmłodsi, nie powinni pomijać go w codziennej diecie. Zwłaszcza, że przyrządzenie wartościowego śniadania jest łatwiejsze niż nam się wydaje.

Na pytanie czy od poniedziałku do piątku jada się w ich domach śniadania całą rodziną zdecydowanie twierdząco odpowiada zaledwie 14 proc. badanych matek. W większości domów należą one do rzadkości i jadane są najwyżej 3 lub mniej razy w tygodniu (53 proc.). Natomiast w aż 17 proc. domów, rodzinnych, porannych posiłków w ciągu tygodnia nie jada się wcale.

Reklama

Jak twierdzą respondentki, najczęściej na przeszkodzie staje brak czasu - wskazuje tak aż 75 proc. badanych. Tymczasem rola pożywnego śniadania w codziennej diecie jest bardzo istotna. To ono zapewnia nam siły i energię do działania przez najbliższe godziny. Warto zatem zadbać o to, by cała rodzina zjadła je codziennie. Zwłaszcza, że przygotowanie wartościowego posiłku wcale nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Poza tym, to właśnie chwile przy stole mogą nam pomóc zaoszczędzić czas - to doskonały moment na dobre rozplanowanie pozostałej części dnia.

Pomysłem na pełnowartościowe śniadanie, którego zrobienie nie wymaga wiele czasu, a które przypadnie do gustu całej rodzinie, jest miska ulubionych płatków. Nie ma nic prostszego niż zalanie ich mlekiem lub jogurtem i dodanie garści orzechów czy świeżych owoców. Ważne, by postawić na produkty wysokiej jakości, takie jak np. Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. To płatki stanowiące nowatorskie połączenie aż 3 składników: złocistej kukurydzy, prawdziwego kakao DecoMorreno i naturalnego miodu. Zapewniają codzienną porcję istotnych dla organizmu minerałów: żelaza, fosforu, manganu i miedzi. Dostarczają także cennego błonnika. Dzięki temu mamy pewność, że rodzinny posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pożywny, a my zyskamy cenne minuty, by dłużej cieszyć się rodzinnym porankiem.

Kakaowo-miodowe placki kukurydziane

Składniki

  • 100g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • waniliowy serek homogenizowany
  • cukier
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

100 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód wymieszać w połowie szklanki mleka. Szklankę mleka zagotować i dodać płatki. Po przestudzeniu dodać dwa żółtka, waniliowy serek homogenizowany, cukier, łyżeczkę masła, pół szklanki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z resztą masy. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Placki można podawać na wiele sposobów. Można jeść same, z cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje