Wstążki z rybą w białym sosie
Uwielbiamy takie przepisy.
1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Fileta umyj, starannie osusz i pokrój w kostkę. Natkę opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj.
2. W garnku zagotuj dużą ilość wody. Wsyp pół łyżeczki soli. Do wrzątku wrzuć makaron i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedź i trzymaj makaron w cieple, by nie wystygł.
3. Na patelni mocno rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną rybę. Skrop ją sokiem z cytryny. Duś 1-2 minuty na bardzo małym ogniu. Następnie wlej śmietankę. Gotuj jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia.
4. Pod koniec gotowania wrzuć do ryby z sosem ugotowany wcześniej makaron oraz posiekaną natkę. Całość starannie wymieszaj. Dopraw delikatnie solą oraz odrobiną pieprzu, a w razie potrzeby także sokiem z cytryny. Rozłóż danie na talerze.
5. Przełóż makaron z rybą na talerze. Podawaj udekorowany połówkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii.
6. Możesz nie dodawać czosnku, danie będzie wtedy miało delikatniejszy smak. Dopraw je za to większą ilością świeżych ziół (np. posiekanym koperkiem).