Wszystko, co powinieneś wiedzieć o szparagach

Odmładzają, uwalniają od toksyn. Dostarczają niewiele kalorii, więc możemy zajadać je do woli. Zwłaszcza że świeże kupujemy tylko w maju.

Szparagi są zdrowe i smaczne
Szparagi są zdrowe i smaczne123RF/PICSEL
Szparagi
Szparagi123RF/PICSEL

1. Zielone czy białe?

Białe są delikatniejsze w smaku, ale trzeba je całe obierać, bo są bardziej włókniste. Zielone wystarczy przyciąć na końcach. Są też dużo bogatsze w składniki odżywcze.

Szparagi
Szparagi123RF/PICSEL

2. Dlaczego warto po nie sięgać?

Szparagi pomagają zachować młody wygląd, bo są bogate w kwas foliowy, który wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Sprzyjają oczyszczaniu się organizmu. Zawierają bowiem moczopędną asparaginę oraz glutation, który ułatwia usuwanie toksyn z wątroby i wzmacnia odporność.

Szparagi
Szparagi123RF/PICSEL

3. Jak je gotować?

W wodzie lub na parze, białe ok. 10 minut, zielone maksymalnie 3-4 minuty. Do gotowania w wodzie najlepiej mieć wysoki garnek, w którym będą stały (jeśli garnek jest zbyt szeroki, można szparagi związać nitką, aby się nie przewracały). Woda powinna sięgać tylko do główek, bo są one bardzo delikatne. Zanurzone w wodzie, błyskawicznie rozgotują się.

Szparagi
Szparagi123RF/PICSEL

4. Po czym poznać świeże?

Muszą być jędrne. Warto też obejrzeć ich końcówki. Ściśnięte w palcach, powinny puścić sok. Nie kupuj zbyt grubych białych, bo będą zdrewniałe, przy zielonych nie ma to znaczenia.

Szparagi
Szparagi123RF/PICSEL

5. Z czym jeść?

Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i wszelkich dań gorących. Z białych ugotujemy pyszny krem lub podamy jako przekąskę - owinięte plastrem wędzonej szynki. Zawsze sprawdzą się białe szparagi podane po polsku: prosto z garnka, polane bułką tartą zrumienioną na maśle, posypane posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i koperkiem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas