Wszystko o jagodzianie rambutan

Rambutan uprawiany jest w Tajlandii, Malezji, Indonezji, na Filipinach i w Australii. Większość jagodzianów ma kolor czerwony, ale w Malezji znaleźć można również odmiany mniejsze i w kolorze żółtym. Owoce rambutanu rosną w kiściach na drzewach zimozielonych i są egzotycznym cudem przypominającym... włosy!

rambutan
rambutan© Photogenica
jagodziana rambutan
© Photogenica

Jak kupować: Owoce rambutanu można kupić w Północnej Ameryce w sklepach z żywnością azjatycką/chińską – trzeba ich szukać w dziale produktów rolnych.

owoce rambutanu
© Photogenica

Należy wybierać owoce o jasnoczerwonej skórce. Niewielki dodatek pomarańczowego koloru lub żółtego na skórce nie zaszkodzi, ale zielona skórka oznacza, że są niedojrzałe. Nie kupuj czarnych owoców ani takich, które mają dużo czarnych „włosów”, ponieważ oznacza to, że są przejrzałe.

Korzyści zdrowotne: Owoce rambutanu mają wysoką zawartość witaminy C, miedzi, manganu oraz śladowe ilości wielu innych składników odżywczych takich jak potas, wapń i żelazo.

owoc rambutanu jak jeść
© Photogenica

Aby otworzyć owoc jagodzianu, natnij jego skórkę za pomocą ostrego noża. Uwaga: jeśli twój jagodzian jest bardzo dojrzały, można go skręcić w dłoniach, a owoc po prostu wyskoczy.

Teraz zdejmij skórkę, aby wyjąć piękny owoc w kształcie jajka. Przełam lub przetnij go, aby usunąć pestki przypominające orzechy. (LUB włóż po prostu cały owoc do buzi i wypluj pestki).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas