Wszystko o kotletach

Sprawdzone sposoby gospodyń domowych.

Klasyczny polski obiad - kotlety, ziemniaki i surówka
Klasyczny polski obiad - kotlety, ziemniaki i surówka123RF/PICSEL

1. Kotlety możesz robić praktycznie z każdych warzyw. Ale wszystkie te, których nie zjadamy na surowo (ziemniaki, brokuły, fasole, buraki), trzeba przed wykorzystaniem ugotować w wodzie lub na parze.

2. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu nie rozpadną się. Po chwili zmniejsz ogień, by się dosmażyły.

3. Panierkę do kotletów możesz przygotować ze startych na tarce kajzerek, zmiksowanych płatków kukurydzianych lub owsianych, bułki tartej wymieszanej z sezamem lub żółtym serem.

4. Do kotletów możesz dodać ugotowany ryż, kaszę gryczaną lub perłową. Dzięki temu zyskasz nowy ciekawy smak i dobrą konsystencję.

5. Przygotowując kotlety z warzyw o delikatnym smaku, zaostrz je dodając chili lub ostry keczup.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas