W chłodne dni to niezawodny sposób na wyjątkowy obiad albo ciepłą kolację. Przygotowanie takich dań nie wymaga wiele czasu i wyjątkowych umiejętności kulinarnych. A efekt zawsze zachwyca smakiem!
1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potem tuszkę pokrój na porcje. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp też suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki).
2. Jabłka umyj, cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cząstki. Wytnij gniazdo nasienne. Miąższ jabłek posyp solą, pieprzem oraz pozostałym oregano i tymiankiem.
3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nim kawałki kurczaka. Zdejmij je z patelni. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa.
4. Ciasto rozwałkuj. Mięso z cebulą i jabłkami przełóż do formy. Przykryj plackiem. Dobrze przylep go do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w 190°C.