Reklama

Reklama

Wyborne mięsa otulone ciastem

W chłodne dni to niezawodny sposób na wyjątkowy obiad albo ciepłą kolację. Przygotowanie takich dań nie wymaga wiele czasu i wyjątkowych umiejętności kulinarnych. A efekt zawsze zachwyca smakiem!

Kurczak z jabłkami pod pierzynką

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • sól
  • mielony
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 op. ciasta francuskiego
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potem tuszkę pokrój na porcje. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp też suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki). 

2. Jabłka umyj, cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cząstki. Wytnij gniazdo nasienne. Miąższ jabłek posyp solą, pieprzem oraz pozostałym oregano i tymiankiem. 

3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nim kawałki kurczaka. Zdejmij je z patelni. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. 

4. Ciasto rozwałkuj. Mięso z cebulą i jabłkami przełóż do formy. Przykryj plackiem. Dobrze przylep go do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w 190°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje