Reklama

Reklama

Wyborne mięsa otulone ciastem

W chłodne dni to niezawodny sposób na wyjątkowy obiad albo ciepłą kolację. Przygotowanie takich dań nie wymaga wiele czasu i wyjątkowych umiejętności kulinarnych. A efekt zawsze zachwyca smakiem!

Kurczak z jabłkami pod pierzynką

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • sól
  • mielony
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 op. ciasta francuskiego
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potem tuszkę pokrój na porcje. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp też suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki). 

2. Jabłka umyj, cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cząstki. Wytnij gniazdo nasienne. Miąższ jabłek posyp solą, pieprzem oraz pozostałym oregano i tymiankiem. 

3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nim kawałki kurczaka. Zdejmij je z patelni. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. 

4. Ciasto rozwałkuj. Mięso z cebulą i jabłkami przełóż do formy. Przykryj plackiem. Dobrze przylep go do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w 190°C.  

Reklama

Ziołowe podudzia na kruchym placku

Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 1 cytryna l suszone zioła prowansalskie
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki - na kruchy spód

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • granulowany czosnek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania

1. Podudzia opłucz, osusz, wytnij kości. Cytrynę sparz, rozetnij, z jednej połowy wyciśnij sok, resztę pokrój w cienkie plasterki. Mięso skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem oraz ziołami i igiełkami rozmarynu. Zrumień na 1 łyżce oleju. 

2. Kruchy spód: mąkę przemieszaj z 1/2 łyżeczki soli oraz sporą szczyptą czosnku i gałki, zagnieć z masłem, żółtkami, wodą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku ułóż mięso. Obłóż je plasterkami cytryny. Wolne brzegi placka zawiń do środka. Piecz ok. 35 minut w temp. 180°C.

Kąski w piwnej skorupce

Składniki

  • 60 dag fileta z indyka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • sól
  • mielona ostra papryka albo chili w proszku
  • granulowany czosnek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą oraz czosnkiem. Wstaw do lodówki na 15 minut. 

2. W tym czasie mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj do niej proszek do pieczenia, jajka oraz piwo. Dosyp 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól (do smaku). Jeśli lubisz, dodaj też suszone oregano albo rozmaryn. Ciasto wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. 

3. Zamarynowane filety z indyka pokrój na małe kawałki. Lekko rozgnieć je dłonią, nadając im owalny kształt. 

4. Kawałki zanurzaj w cieście piwnym. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie ok. 15 minut). Po wyjęciu przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

Strudelki z filetami

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 małej główki włoskiej kapusty
  • 10 dag fety
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • suszony koperek
  • 1 żółtko
  • sezam

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, wytrzyj, natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Stop 1 łyżkę masła. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i posmaruj filety. Kapustę poszatkuj. Smaż ją 5 minut na reszcie masła. Przypraw solą, pieprzem i koperkiem. Fetę grubo pokrusz, dodaj do kapusty, dobrze wymieszaj. 

2. Płat ciasta potnij na 4 kawałki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Dwa boki każdego kwadratu ponacinaj, tak by powstały paski, środek pozostaw w całości. Na kawałkach ciasta ułóż filety. Każdy przykryj porcją kapusty i paskami ciasta, tak by zachodziły na siebie. Wierzchy posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz około 30 minut w temp. 210°C. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy