Wyborne mięsa otulone ciastem

W chłodne dni to niezawodny sposób na wyjątkowy obiad albo ciepłą kolację. Przygotowanie takich dań nie wymaga wiele czasu i wyjątkowych umiejętności kulinarnych. A efekt zawsze zachwyca smakiem!

Kurczak z jabłkami
Kurczak z jabłkami123RF/PICSEL

Kurczak z jabłkami pod pierzynką

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potem tuszkę pokrój na porcje. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp też suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki). 

2. Jabłka umyj, cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cząstki. Wytnij gniazdo nasienne. Miąższ jabłek posyp solą, pieprzem oraz pozostałym oregano i tymiankiem. 

3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nim kawałki kurczaka. Zdejmij je z patelni. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. 

4. Ciasto rozwałkuj. Mięso z cebulą i jabłkami przełóż do formy. Przykryj plackiem. Dobrze przylep go do brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem. Piecz 25 minut w 190°C.  

Pieczone udka
Pieczone udka123RF/PICSEL

Ziołowe podudzia na kruchym placku

Sposób przygotowania

1. Podudzia opłucz, osusz, wytnij kości. Cytrynę sparz, rozetnij, z jednej połowy wyciśnij sok, resztę pokrój w cienkie plasterki. Mięso skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem oraz ziołami i igiełkami rozmarynu. Zrumień na 1 łyżce oleju. 

2. Kruchy spód: mąkę przemieszaj z 1/2 łyżeczki soli oraz sporą szczyptą czosnku i gałki, zagnieć z masłem, żółtkami, wodą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku ułóż mięso. Obłóż je plasterkami cytryny. Wolne brzegi placka zawiń do środka. Piecz ok. 35 minut w temp. 180°C.

Kąski drobiowe
Kąski drobiowe123RF/PICSEL

Kąski w piwnej skorupce

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą oraz czosnkiem. Wstaw do lodówki na 15 minut. 

2. W tym czasie mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj do niej proszek do pieczenia, jajka oraz piwo. Dosyp 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól (do smaku). Jeśli lubisz, dodaj też suszone oregano albo rozmaryn. Ciasto wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. 

3. Zamarynowane filety z indyka pokrój na małe kawałki. Lekko rozgnieć je dłonią, nadając im owalny kształt. 

4. Kawałki zanurzaj w cieście piwnym. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie ok. 15 minut). Po wyjęciu przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

Strudel
Strudel123RF/PICSEL

Strudelki z filetami

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, wytrzyj, natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Stop 1 łyżkę masła. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i posmaruj filety. Kapustę poszatkuj. Smaż ją 5 minut na reszcie masła. Przypraw solą, pieprzem i koperkiem. Fetę grubo pokrusz, dodaj do kapusty, dobrze wymieszaj. 

2. Płat ciasta potnij na 4 kawałki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Dwa boki każdego kwadratu ponacinaj, tak by powstały paski, środek pozostaw w całości. Na kawałkach ciasta ułóż filety. Każdy przykryj porcją kapusty i paskami ciasta, tak by zachodziły na siebie. Wierzchy posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz około 30 minut w temp. 210°C. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas