Wygląda jak guma balonowa, ale jest ogórkiem. Jak wykorzystać mysi melon w kuchni?

Mysi melon ma spory potencjał kulinarny
Mysi melon ma spory potencjał kulinarny123RF/PICSEL

Co to jest kuka melon?

Zobacz również:

    • witaminy C,
    • witaminy E,
    • witaminy K,
    • witamin z grupy B,
    • cynku,
    • fosforu,
    • magnezu,
    • manganu,
    • potasu,
    • selenu,
    • wapnia,
    • żelaza.

    Co można zrobić z ogórków meksykańskich?

    Ogórki meksykańskie nadają się do kiszenia lub marynowania
    Ogórki meksykańskie nadają się do kiszenia lub marynowania123RF/PICSEL
    • mieszanką sałat,
    • rukolą,
    • szpinakiem,
    • selerem naciowym,
    • natką pietruszki,
    • szczypiorkiem,
    • koperkiem,
    • świeżym chilli,
    • pestkami granatu.

    Przepis na kiszony mysi melon

    • 1 kg ogórków meksykańskich
    • 4-6 ząbków czosnku
    • 1 baldach kopru
    • 3 ziarna gorczycy
    • 3 ziarna pieprzu
    • 3 litry wrzątku
    • 6 łyżek soli kamiennej
    1. Ogórki meksykańskie dokładnie myjemy wodą, a następnie osuszamy i odkładamy na bok. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę.
    2. Do garnka wlewamy trzy litry wody i dosypujemy sól kamienną. Całość zagotowujemy do momentu, w którym sól całkowicie się rozpuści.
    3. Do czystego i wyparzonego słoika wkładamy ogórki meksykańskie, a w szczeliny między nimi wciskamy ziarna pieprzu, gorczycy oraz obrane ząbki czosnku.
    4. Na wierzchu umieszczamy baldach kopru, a następnie całość zalewamy jeszcze ciepłą solanką. Pamiętajmy, by od góry pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
    5. Tak przygotowane ogórki meksykańskie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 3-5 dni. Po tym czasie możemy już próbować pierwszych smakołyków lub schować je do piwnicy czy spiżarni.
    Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria KulinariaInteria Kulinaria