Wygląda jak guma balonowa, ale jest ogórkiem. Jak wykorzystać mysi melon w kuchni?

Choć nie zachwyca imponującym rozmiarem, meksykański ogórek jest dość łatwy w uprawie i posiada ciekawy smak. Wywodzi się z rodziny ogórkowatych, ale przypomina o wiele za wcześnie zerwanego arbuza. Obdarowani ciekawym warzywem, nie zawsze wiemy, jak z nim postępować. Podpowiadamy kilka smakowitych pomysłów oraz zdradzamy przepis na kiszonego mysiego melona.

Mysi melon ma spory potencjał kulinarny
Mysi melon ma spory potencjał kulinarny123RF/PICSEL

Co to jest kuka melon?

Skórka do złudzenia przypomina tę widoczną na arbuzie, a miąższ zdaje się kombinacją ogórka i melona. Ogórek meksykański, zwany także kuka melonem lub mysim melonem, to niewielkie warzywo, osiągające zaledwie 2-3 cm. Ciekawy wygląd idzie w parze z niebanalnym smakiem. Część osób porównuje go do mieszanki ogórka, limonki i delikatnych nut arbuzowych. Twarda skórka może zniechęcać do wgryzienia się w warzywo, jednak zjada się ją z łatwością.

Dietetycy przekonują, że to prawdziwa bomba witaminowa i skarbnica cennych właściwości odżywczych. Ogórek meksykański sprawdzi się jako szybka i niskokaloryczna przekąska. Dostarcza organizmowi likopenu oraz beta-karotenu, związków uznawanych za dwa najsilniejsze przeciwutleniacze. Na tym jednak jego zalety się nie kończą. W składzie dopatrzymy się m.in.:

  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • cynku,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • manganu,
  • potasu,
  • selenu,
  • wapnia,
  • żelaza.

Co można zrobić z ogórków meksykańskich?

Choć z wyglądu przypomina niewielkiego arbuza, mysi melon w smaku jest całkowicie różny od soczystego owocu. Mając do czynienia z tym ciekawym warzywem po raz pierwszy, nie bardzo wiem, jak się za nie zabrać. Okazuje się, że najprościej będzie wypłukać kuka melony pod wodą i chrupać na surowo. To doskonałe orzeźwienie nie tylko w upalne dni, ale także soczysta przekąska na jesienną porę. Jak jeszcze wykorzystać ogórki meksykańskie?

Ogórki meksykańskie nadają się do kiszenia lub marynowania
Ogórki meksykańskie nadają się do kiszenia lub marynowania123RF/PICSEL

Najprościej będzie przygotować je w zalewie, podobnie do ogórków kiszonych, albo zanurzyć w dobrze doprawionej zalewie octowej. Pokrojone w plasterki lub połówki sprawdzą się jako sałatka do słoików na zimę. W takiej formie warto wzbogacić je o niewielkie cebulki, kawałki marchewki czy różnokolorowej papryki. Mysim melonem z powodzeniem zastąpimy ulubione warzywa na kanapce lub wyczarujemy z niego obłędnie chrupiący dodatek do obiadu. Przysmakiem szybko gaszącym pragnienie jest orzeźwiająca lemoniada z ogórków, ale możemy zastąpić je także kuka melonem. Specjaliści szczególnie polecają połączenie ogórka meksykańskiego z:

  • mieszanką sałat,
  • rukolą,
  • szpinakiem,
  • selerem naciowym,
  • natką pietruszki,
  • szczypiorkiem,
  • koperkiem,
  • świeżym chilli,
  • pestkami granatu.

Przepis na kiszony mysi melon

Nadchodzi czas, w którym mamy ochotę na odrobinę odmiany od tradycyjnie przygotowywanych ogórków kiszonych lub małosolnych. Ciekawą alternatywą dla dorodnych polskich okazów są ogórki meksykańskie. Ich smak przywodzi na myśl połączenie chrupiącego warzywa z posmakiem limonki. Ukiszone w odpowiedniej zalewie nadadzą się na jesienno-zimową przekąskę.

Składniki na kiszony mysi melon

  • 1 kg ogórków meksykańskich
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 baldach kopru
  • 3 ziarna gorczycy
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 litry wrzątku
  • 6 łyżek soli kamiennej

Przygotowanie kiszonego mysiego melona

  1. Ogórki meksykańskie dokładnie myjemy wodą, a następnie osuszamy i odkładamy na bok. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę.
  2. Do garnka wlewamy trzy litry wody i dosypujemy sól kamienną. Całość zagotowujemy do momentu, w którym sól całkowicie się rozpuści.
  3. Do czystego i wyparzonego słoika wkładamy ogórki meksykańskie, a w szczeliny między nimi wciskamy ziarna pieprzu, gorczycy oraz obrane ząbki czosnku.
  4. Na wierzchu umieszczamy baldach kopru, a następnie całość zalewamy jeszcze ciepłą solanką. Pamiętajmy, by od góry pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
  5. Tak przygotowane ogórki meksykańskie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 3-5 dni. Po tym czasie możemy już próbować pierwszych smakołyków lub schować je do piwnicy czy spiżarni.
Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas