Wygląda jak guma balonowa, ale jest ogórkiem. Jak wykorzystać mysi melon w kuchni?
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Choć nie zachwyca imponującym rozmiarem, meksykański ogórek jest dość łatwy w uprawie i posiada ciekawy smak. Wywodzi się z rodziny ogórkowatych, ale przypomina o wiele za wcześnie zerwanego arbuza. Obdarowani ciekawym warzywem, nie zawsze wiemy, jak z nim postępować. Podpowiadamy kilka smakowitych pomysłów oraz zdradzamy przepis na kiszonego mysiego melona.
Spis treści:
Co to jest kuka melon?
Skórka do złudzenia przypomina tę widoczną na arbuzie, a miąższ zdaje się kombinacją ogórka i melona. Ogórek meksykański, zwany także kuka melonem lub mysim melonem, to niewielkie warzywo, osiągające zaledwie 2-3 cm. Ciekawy wygląd idzie w parze z niebanalnym smakiem. Część osób porównuje go do mieszanki ogórka, limonki i delikatnych nut arbuzowych. Twarda skórka może zniechęcać do wgryzienia się w warzywo, jednak zjada się ją z łatwością.
Dietetycy przekonują, że to prawdziwa bomba witaminowa i skarbnica cennych właściwości odżywczych. Ogórek meksykański sprawdzi się jako szybka i niskokaloryczna przekąska. Dostarcza organizmowi likopenu oraz beta-karotenu, związków uznawanych za dwa najsilniejsze przeciwutleniacze. Na tym jednak jego zalety się nie kończą. W składzie dopatrzymy się m.in.:
- witaminy C,
- witaminy E,
- witaminy K,
- witamin z grupy B,
- cynku,
- fosforu,
- magnezu,
- manganu,
- potasu,
- selenu,
- wapnia,
- żelaza.
Co można zrobić z ogórków meksykańskich?
Choć z wyglądu przypomina niewielkiego arbuza, mysi melon w smaku jest całkowicie różny od soczystego owocu. Mając do czynienia z tym ciekawym warzywem po raz pierwszy, nie bardzo wiem, jak się za nie zabrać. Okazuje się, że najprościej będzie wypłukać kuka melony pod wodą i chrupać na surowo. To doskonałe orzeźwienie nie tylko w upalne dni, ale także soczysta przekąska na jesienną porę. Jak jeszcze wykorzystać ogórki meksykańskie?
Najprościej będzie przygotować je w zalewie, podobnie do ogórków kiszonych, albo zanurzyć w dobrze doprawionej zalewie octowej. Pokrojone w plasterki lub połówki sprawdzą się jako sałatka do słoików na zimę. W takiej formie warto wzbogacić je o niewielkie cebulki, kawałki marchewki czy różnokolorowej papryki. Mysim melonem z powodzeniem zastąpimy ulubione warzywa na kanapce lub wyczarujemy z niego obłędnie chrupiący dodatek do obiadu. Przysmakiem szybko gaszącym pragnienie jest orzeźwiająca lemoniada z ogórków, ale możemy zastąpić je także kuka melonem. Specjaliści szczególnie polecają połączenie ogórka meksykańskiego z:
- mieszanką sałat,
- rukolą,
- szpinakiem,
- selerem naciowym,
- natką pietruszki,
- szczypiorkiem,
- koperkiem,
- świeżym chilli,
- pestkami granatu.
Przepis na kiszony mysi melon
Nadchodzi czas, w którym mamy ochotę na odrobinę odmiany od tradycyjnie przygotowywanych ogórków kiszonych lub małosolnych. Ciekawą alternatywą dla dorodnych polskich okazów są ogórki meksykańskie. Ich smak przywodzi na myśl połączenie chrupiącego warzywa z posmakiem limonki. Ukiszone w odpowiedniej zalewie nadadzą się na jesienno-zimową przekąskę.
Składniki na kiszony mysi melon
- 1 kg ogórków meksykańskich
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 baldach kopru
- 3 ziarna gorczycy
- 3 ziarna pieprzu
- 3 litry wrzątku
- 6 łyżek soli kamiennej
Przygotowanie kiszonego mysiego melona
- Ogórki meksykańskie dokładnie myjemy wodą, a następnie osuszamy i odkładamy na bok. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę.
- Do garnka wlewamy trzy litry wody i dosypujemy sól kamienną. Całość zagotowujemy do momentu, w którym sól całkowicie się rozpuści.
- Do czystego i wyparzonego słoika wkładamy ogórki meksykańskie, a w szczeliny między nimi wciskamy ziarna pieprzu, gorczycy oraz obrane ząbki czosnku.
- Na wierzchu umieszczamy baldach kopru, a następnie całość zalewamy jeszcze ciepłą solanką. Pamiętajmy, by od góry pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
- Tak przygotowane ogórki meksykańskie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 3-5 dni. Po tym czasie możemy już próbować pierwszych smakołyków lub schować je do piwnicy czy spiżarni.
Sprawdź również: