Wyjątkowa szarlotka
Pyszna dzięki starannie dobranym dodatkom.
Składniki:
- 600 g maki
- 300 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g masła
- 100 g kremowego twarożku
- 3 jajka
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- Sok z jednej cytryny
- 450 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki konfitury z pigwy
- Kilka kropel aromatu rumowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 50 g migdałów w płatkach
- 150 g cukru pudru
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Mąka, 200 g cukru, cukier waniliowy, masło w płatkach, twarożek i dwa jajka umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce (pod przykryciem). Jabłka obrać, pokroić, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny. 350 ml soku jabłkowego zagotować z dodatkiem konfitury pigwowej, 100 g cukru i aromatem rumowym. Dodać jabłka i gotować 5 minut. Budyń rozmieszać w 100 ml soku jabłkowego i również dodać, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Zdjąć z płyty.
Blachę piekarnika (32x39cm) natłuścić i posypać mąką. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze posypać bułką tartą, nałożyć jabłka (zachować 1 cm odległości od brzegu). Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na wierzchu. Brzegi ciasta docisnąć, całość delikatnie ponakłuwać widelcem. Jajko roztrzepać i posmarować ciasto. Piec w 200 stopniach przez 35-40 minut. Posypać uprażonymi na patelni bez tłuszczu płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.