Wyjątkowo smaczne desery

Ciasteczka z Nutellą
Ciasteczka z Nutelląmateriały prasowe

Włoskie ciasteczka

Składniki

  • 150 g orzechów laskowych
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • Ponadto: 70 g deserowej czekolady, posiekanej

Sposób przygotowania

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto z pomarańczami
Ciasto z pomarańczamimateriały prasowe

Ciasto z pomarańczami

Składniki

  • 2–3 średniej wielkości pomarańcze
  • 150 g cukru
  • 100 ml wody

- ciasto

  • 185 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 110 g roztopionego masła
  • 3 duże jajka
  • świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
  • 220 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweAgnieszka MaciaszekInteria.tv
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka z makiemmateriały prasowe

Makowe koperty z wiśniami

Składniki

  • 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
  • 240–300 g masy makowej (patrz s. 363)
  • 8 łyżeczek dżemu wiśniowego lub konfitury wiśniowej
  • 8 wiśni kandyzowanych
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • cukier puder do oproszenia

Sposób przygotowania

Ciasto czeskieInteria KulinariaInteria Kulinaria
Brownie na Mikołajki
Brownie na Mikołajki materiały prasowe

Mikołajkowe brownie

Składniki

- minibrownie

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 24 truskawki
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania

Przepis na bezglutenowe brownieInteria KulinariaInteria Kulinaria
Sernik z żurawiną
Sernik z żurawinąmateriały prasowe

Sernik żurawinowy

Składniki

- przepis

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g roztopionego masła

- masa serowa

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

- żurawinowe purée

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skorka z 1 pomarańczy
Zmysłowe smaki: Sernik na zimno z truskawkamiInteria.tv
Tort Opium
Tort Opiummateriały prasowe

Tort opium

Składniki

- biszkopt

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

- blaty bezowe

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

- krem

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku lub granulkach)
  • 3 żółtka
  • 110 g drobnego cukru do wypieków2/2
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 70 g suchego i zmielonego maku

- poncz

  • 125 ml likieru amaretto
  • 125 ml przegotowanej zimnej wody

- dodatki

  • ½ słoika gęstego dżemu wiśniowego lub z czarnych porzeczek albo powideł śliwkowych
  • okruszki czekoladowych ciastek lub kakaowego biszkoptu albo wiórków czekoladowych
  • na obsypanie boków i wierzchu tortu

Sposób przygotowania

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia KulinariaInteria Kulinaria
Tort bezowy
Tort bezowymateriały prasowe

Tort bezowy Pavlova

Składniki

  • 6 białek (z dużych jajek)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

- krem

  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka schłodzonej wody różanej* (lub więcej, do smaku)

- dodatki

  • 1½–2 granaty

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąAgnieszka MaciaszekInteria.tv
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?