Reklama

Reklama

Wyjątkowy placek

Nie ma nic lepszego, niż ten kruchy placek. Możesz wybrać galaretkę taką, jak lubisz najbardziej. My postanowiliśmy, że będzie truskawkowa.

Skład na 10 porcji:


  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru + 6 łyżek
  • jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g śmietany kremówki
  • 400 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • sok z 1/2 cytryny

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Mąkę, masło, cukier puder, jajko, cukier waniliowy siekamy, a następnie krótko wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. 2. Ciastem wykładamy prostokątną blachę, łącznie z brzegami. W spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 25 minut w 180ºC. 3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na połówki i skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i dwie łyżki soku cytrynowego. 4. Na ostudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę. Na niej, dość ścisło, układamy połówki truskawek. Całość zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje