Wykonaj jedną rzecz przed smażeniem. Placki wyjdą idealnie chrupiące
Sezon na cukinię trwa do wczesnej jesieni, dlatego warto w tym czasie sięgać po to zdrowe warzywo, które może wzbogacić wiele, pysznych dań. Cukinię może również wykorzystać do zrobienia aromatycznych placuszków, ale zanim się do tego zabierzemy, warto poznać trik, dzięki któremu będą one idealnie chrupiące.
Zastosuj ten trik, a placuszki będą idealnie chrupiące
Smażone placuszki z cukinii to kulinarny hit każdego lata, ponieważ warzywo bez problemu kupimy na każdy ryneczku i w warzywniaku, a ponadto w tym okresie jest ono świeże i nie zrujnuje naszego budżetu.
Kiedy myślimy o plackach z cukinii, wyobrażamy sobie, że są one doskonale usmażone, a przyjemność z jedzenia ich wynika nie tylko z samego smaku, ale i chrupkości. Problem w tym, że bardzo efekt finalny zdecydowanie odbiega od zamierzonego - placki są przesiąknięte tłuszczem, sflaczałe i mają nieprzyjemną w gryzieniu konsystencję.
Dzieje się tak z uwagi na często popełniany błąd już na etapie przygotowywania placków. Jak zatem uzyskać efekt chrupkości w plackach z cukinii? Po starciu warzywa na tarce o grubych oczkach przekładamy ją do naczynia, solimy i odstawiamy na 10 minut, by sól wchłonęła się w cukinię, która dzięki temu szybciej puści wodę.
Doskonałą chrupkość placków uzyskamy wyłącznie wtedy, gdy po 10 minutach bardzo dokładnie odsączymy warzywo z nadmiaru wody i w dodatku delikatnie osuszymy je ręcznikiem papierowym.
Placuszki z cukinii - przepis
Do przygotowania chrupiących placuszków z cukinii potrzebujemy następujących składników:
- jedna duża cukinia,
- jedna cebula,
- jedno jajko,
- dwie łyżeczki jogurtu naturalnego,
- cztery łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka mielona,
- czosnek granulowany,
- koperek,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy jej końcówki.
- Warzywo ścieramy wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach.
- Do cukinii ścieramy cebulę, dodajemy sól i warzywa odkładamy na 10 minut.
- Po tym czasie warzywa bardzo dokładnie odsączmy z nadmiaru wody i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mąkę, drobno posiekany świeży koperek, czosnek w proszku, paprykę mieloną i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się z przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy na nią przygotowaną masę i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.
- Po usmażeniu placuszki wykładamy na rozłożony ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.
- Podajemy z naszym ulubionym sosem.