Wykonaj jedną rzecz przed smażeniem. Placki wyjdą idealnie chrupiące

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zrobić, by placki z cukinii wyszły idealnie chrupiące?
Co zrobić, by placki z cukinii wyszły idealnie chrupiące?123RF/PICSEL

Zastosuj ten trik, a placuszki będą idealnie chrupiące

Zobacz również:

    Jak przygotować pyszne placki z cukinii?
    Jak przygotować pyszne placki z cukinii?123RF/PICSEL

    Placuszki z cukinii - przepis

    • jedna duża cukinia,
    • jedna cebula,
    • jedno jajko,
    • dwie łyżeczki jogurtu naturalnego,
    • cztery łyżki mąki pszennej,
    • sól,
    • pieprz,
    • słodka papryka mielona,
    • czosnek granulowany,
    • koperek,
    • olej.
    1. Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy jej końcówki. 
    2. Warzywo ścieramy wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach
    3. Do cukinii ścieramy cebulę, dodajemy sól i warzywa odkładamy na 10 minut.
    4. Po tym czasie warzywa bardzo dokładnie odsączmy z nadmiaru wody i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 
    5. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mąkę, drobno posiekany świeży koperek, czosnek w proszku, paprykę mieloną i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się z przyprawami.
    6. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy na nią przygotowaną masę i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor
    7. Po usmażeniu placuszki wykładamy na rozłożony ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu. 
    8. Podajemy z naszym ulubionym sosem. 
    Jak się robi placki ziemniaczane?Interia KulinariaInteria Kulinaria