Wiosenno-letni obiad z piekarnika. W tym wydaniu cukinię pokochają nawet niejadki

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
30
Udostępnij
Cukinia wypełniona farszem z mięsa mielonego to pyszny pomysł na obiad
Cukinia wypełniona farszem z mięsa mielonego to pyszny pomysł na obiad123RF/PICSEL

Co możemy zrobić z cukinii na obiad?

Pyszna cukinia faszerowana

Jaką cukinię wybrać do pieczenia i faszerowania?
Jaką cukinię wybrać do pieczenia i faszerowania?123RF/PICSEL
  • 250 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie

Jak zrobić cukinię z mięsem mielonym?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. W kolejnym kroku kroimy ją na pół, a środek delikatnie wydrążamy łyżeczką.
  2. Tak przygotowane łódeczki z cukinii odstawiamy na bok. Następnie sparzamy i obieramy ze skóry pomidory, kroimy je na pół i usuwamy pestki ze środka.
  3. Zebrany miąższ z pomidorów drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i nabierze brązowej barwy.
  5. Składniki na patelni wzbogacamy o przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  6. Całość podgrzewamy do momentu, w którym nadmiar płynów odparuje, a sos ładnie się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
  7. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek cukinii, a wierzch przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ile piec cukinię z mięsem mielonym? Warzywo najlepiej umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i trzymać w środku przez ok. 15-20 minut.
  9. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że ser idealnie się rozpuścił. Cukinię z mięsem mielonym najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!
Zapiekana cukinia z serem i szynkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Przejdź na