Wykwintne śledzie z kaparami
Przekąska, która sprawdzi się idealnie np. na imprezach rodzinnych

Składniki
- 1/2 kg solonych płatów śledziowych
- 2 cebule cukrowe
- 2 duże czerwone cebule
- 2 papryczki peperoni
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 15 zielonych oliwek bez pestek
- 2 czubate łyżki kaparów
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3–4 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz
- ok. 1/2 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
1. Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, peperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.2. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zalej oliwą. Odstaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki. Najlepiej smakują po upływie tygodnia.