Reklama

Reklama

Wyraziste frytki bez grama soli

Zdrowsza alternatywa dla popularnej przekąski. Wyjątkowo chrupiące frytki z piekarnika doprawione w niekonwencjonalny sposób. Bez soli, ale nadal bardzo wyraźne w smaku.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • suszony tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Wypłucz w wodzie do momentu aż pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Z cukru i wody przygotuj słodką zalewę, w której wymoczysz surowe frytki. Po 40 minutach odsącz, przepłucz pod bieżącą wodą i wyłóż na ręcznik papierowy do wyschnięcia.

Frytki wysyp na blachę wyłożoną papierem, polej olejem i przemieszaj. Dopraw obficie suszonym tymiankiem. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Odsącz ewentualny nadmiar tłuszczu na ręczniku.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!
***
Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: frytki | frytki z piekarnika

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje