Wyraziste frytki bez soli

Aktualizacja

Frytki bez soli to zdrowsza alternatywa dla popularnej przekąski. Wyjątkowo chrupiące frytki z piekarnika doprawione w niekonwencjonalny sposób. Frytki bez soli, ale nadal bardzo wyraźne w smaku.

Frytki bez soli to zdrowa alternatywa
Frytki bez soli to zdrowa alternatywa123RF/PICSEL

Frytki bez soli - przygotowanie

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Wypłucz w wodzie do momentu, aż pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Z cukru i wody przygotuj słodką zalewę, w której wymoczysz surowe frytki. Po 40 minutach odsącz, przepłucz pod bieżącą wodą i wyłóż na ręcznik papierowy do wyschnięcia.

2. Frytki wysyp na blachę wyłożoną papierem, polej olejem i przemieszaj. Dopraw obficie suszonym tymiankiem. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

3. Odsącz ewentualny nadmiar tłuszczu na ręczniku.

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:

Zobacz także: 

"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułamiPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas