Wyraziste frytki bez soli
Frytki bez soli to zdrowsza alternatywa dla popularnej przekąski. Wyjątkowo chrupiące frytki z piekarnika doprawione w niekonwencjonalny sposób. Frytki bez soli, ale nadal bardzo wyraźne w smaku.
Frytki bez soli - przygotowanie
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Wypłucz w wodzie do momentu, aż pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Z cukru i wody przygotuj słodką zalewę, w której wymoczysz surowe frytki. Po 40 minutach odsącz, przepłucz pod bieżącą wodą i wyłóż na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
2. Frytki wysyp na blachę wyłożoną papierem, polej olejem i przemieszaj. Dopraw obficie suszonym tymiankiem. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
3. Odsącz ewentualny nadmiar tłuszczu na ręczniku.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:
Zobacz także: