Wyśmienite ciasto cebulowe. Rozkosz dla podniebienia i pomysł na obiad
Ciasto cebulowe to pyszna tarta, która ma szerokie grono miłośników. Choć największą popularnością cieszy się w Niemczech, zanana jest na całym świecie. Zwiebelkuchen to idealny przepis na obiad i danie, którym warto poczęstować najbliższych. Poniższe prosty przepis na ciasto cebulowe.
Spis treści:
Dlaczego warto jeść ciasto cebulowe?
Ciasto cebulowe to przysmak pochodzący z Niemiec, nazywany tam zwiebelkuchen. Jest drożdżowym plackiem z cebulą, który można spożywać na ciepło i zimno. W rejonach, z których wywodzi się danie, spożywane jest najczęściej jesienią. Wynika to z tego, że w tym okresie, pozostają spore ilości cebuli. Co takiego zawiera w sobie to warzywo? Sok z cebuli stosowany jest często w okresie przeziębień, gdyż dostarcza dużą dawkę witaminy C. Co więcej, działa wykrztuśnie i antyseptycznie.
Przepis na ciasto cebulowe
Przysmak jest prosty w wykonaniu, potrzebujesz kilku składników:
Na ciasto:
- 150 gramów mąki pszennej,
- 50 gramów zmielonych migdałów lub orzechów,
- 1 jajko
- 100 gramów masła,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Nadzienie:
- 1 kilogram cebuli,
- 150 gramów boczku wędzonego, surowego,
- garść natki pietruszki, posiekanej,
- 250 gramów śmietany,
- 2 jajka,
- oliwa lub klarowane masło,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wyrób ciasto kruche z tych składników: mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru.
- Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki, by się schłodziło.
- Podsmaż lekko boczek i przełóż na głęboki talerz. Następnie na patelni umieść posiekaną cebulę i podsmaż. Na koniec wymieszaj z gotowym boczkiem.
- Spód formy wysmaruj masłem i umieść w niej rozwałkowane ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Roztrzep jajka ze śmietaną, pietruszką oraz przyprawami.
- Na ciasto połóż boczek z cebulą i zalej przygotowaną masą.
- Ciasto cebulowe piecz przez około pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Jakich dodatków użyć do ciasta cebulowego?
Zwiebelkuchen podawaj z ziołowymi sosami lub solo. Cebulowiec będzie wybornie smakować w towarzystwie białego wina. Przepyszna tarta sprawdzi się na przyjęcie rodzinne, danie na obiad, czy spotkanie w gronie przyjaciół.
Zobacz: