Wyśmienite ciasto cebulowe. Rozkosz dla podniebienia i pomysł na obiad

Aktualizacja

Ciasto cebulowe to pyszna tarta, która ma szerokie grono miłośników. Choć największą popularnością cieszy się w Niemczech, zanana jest na całym świecie. Zwiebelkuchen to idealny przepis na obiad i danie, którym warto poczęstować najbliższych. Poniższe prosty przepis na ciasto cebulowe.

Ciasto cebulowe to wyśmienite i proste danie
Ciasto cebulowe to wyśmienite i proste danie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ciasto cebulowe?

Ciasto cebulowe to przysmak pochodzący z Niemiec, nazywany tam zwiebelkuchen. Jest drożdżowym plackiem z cebulą, który można spożywać na ciepło i zimno. W rejonach, z których wywodzi się danie, spożywane jest najczęściej jesienią. Wynika to z tego, że w tym okresie, pozostają spore ilości cebuli. Co takiego zawiera w sobie to warzywo? Sok z cebuli stosowany jest często w okresie przeziębień, gdyż dostarcza dużą dawkę witaminy C. Co więcej, działa wykrztuśnie i antyseptycznie.

Przepis na ciasto cebulowe

Przysmak jest prosty w wykonaniu, potrzebujesz kilku składników:

Na ciasto:

  • 150 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów zmielonych migdałów lub orzechów,
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Nadzienie:

  • 1 kilogram cebuli,
  • 150 gramów boczku wędzonego, surowego,
  • garść natki pietruszki, posiekanej,
  • 250 gramów śmietany,
  • 2 jajka,
  • oliwa lub klarowane masło,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto kruche z tych składników: mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru.
  2. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki, by się schłodziło.
  3. Podsmaż lekko boczek i przełóż na głęboki talerz. Następnie na patelni umieść posiekaną cebulę i podsmaż. Na koniec wymieszaj z gotowym boczkiem.
  4. Spód formy wysmaruj masłem i umieść w niej rozwałkowane ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Roztrzep jajka ze śmietaną, pietruszką oraz przyprawami.
  6. Na ciasto połóż boczek z cebulą i zalej przygotowaną masą.
  7. Ciasto cebulowe piecz przez około pół godziny.
  8. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Jakich dodatków użyć do ciasta cebulowego?

Zwiebelkuchen podawaj z ziołowymi sosami lub solo. Cebulowiec będzie wybornie smakować w towarzystwie białego wina. Przepyszna tarta sprawdzi się na przyjęcie rodzinne, danie na obiad, czy spotkanie w gronie przyjaciół.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas