Wyśmienite ciasto cebulowe. Rozkosz dla podniebienia i pomysł na obiad

Aktualizacja
Ciasto cebulowe to wyśmienite i proste danie
Ciasto cebulowe to wyśmienite i proste danie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ciasto cebulowe?

Przepis na ciasto cebulowe

  • 150 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów zmielonych migdałów lub orzechów,
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.
  • 1 kilogram cebuli,
  • 150 gramów boczku wędzonego, surowego,
  • garść natki pietruszki, posiekanej,
  • 250 gramów śmietany,
  • 2 jajka,
  • oliwa lub klarowane masło,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
  1. Wyrób ciasto kruche z tych składników: mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru.
  2. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki, by się schłodziło.
  3. Podsmaż lekko boczek i przełóż na głęboki talerz. Następnie na patelni umieść posiekaną cebulę i podsmaż. Na koniec wymieszaj z gotowym boczkiem.
  4. Spód formy wysmaruj masłem i umieść w niej rozwałkowane ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Roztrzep jajka ze śmietaną, pietruszką oraz przyprawami.
  6. Na ciasto połóż boczek z cebulą i zalej przygotowaną masą.
  7. Ciasto cebulowe piecz przez około pół godziny.
  8. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Jakich dodatków użyć do ciasta cebulowego?