Wyśmienity migdałowiec na krakersach. Oto genialny przepis siostry Anastazji

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Z pomocą przychodzi niezawodna siostra Anastazja. Oto jej przepis na wyśmienity migdałowiec na krakersach. Nie jest zbytnio skomplikowany w przygotowaniu i wybornie smakuje. Z pewnością w mig zniknie z talerzyków.

Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji z talerzyków zniknie ekspresowo (zdj. ilustracyjne)
Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji z talerzyków zniknie ekspresowo (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Przepisy siostry Anastazji już od wielu lat podbijają serca amatorów gotowania i słodkich wypieków. Jej oryginalne i sprawdzone receptury były publikowane m.in. w książkach takich jak "Doskonałe przepisy siostry Anastazji" czy "Wielka księga ciast siostry Anastazji". W swoich publikacjach dzieli się przepisami na dania obiadowe, sałatki, ciasteczka czy ciasta. My dziś zostaniemy przy tych ostatnich.

Jeśli szukacie idealnego przepisu na pyszne ciasto, proponujemy przepis siostry Anastazji na migdałowiec na krakersach. Jest dość prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie! Zresztą, sprawdźcie sami.

Migdałowiec na krakersach. Oto przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 2 duże paczki krakersów,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 l śmietany 30 proc.,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 25 dag masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Przez 3 godziny gotuj mleko w puszce. Przestudź karmel.
  2. Na patelni lekko przyrumień płatki migdałowe.
  3. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i budyń. Całość należy "roztrzepać".
  4. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlej roztrzepane jajko z mąką.
  5. Stale mieszając, ugotuj budyń i wystudź.
  6. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubij (możesz dodać odrobinę cukru pudru) i połącz z żelatyną.

Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłóż papierem. Następnie połóż składniki w następującej kolejności: krakersy - zimna masa budyniowa - krakersy - karmel z mleka słodzonego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Gotowe!

Zobacz też:

***

Przepis na migdałowiec pochodzi ze strony siostra-anastazja.pl/przepis/migdalowiec.htm

„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas