Wyśmienity migdałowiec na krakersach. Oto genialny przepis siostry Anastazji

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji z talerzyków zniknie ekspresowo (zdj. ilustracyjne)
Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji z talerzyków zniknie ekspresowo (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Migdałowiec na krakersach. Oto przepis siostry Anastazji

  • 1 l mleka,
  • 2 duże paczki krakersów,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 l śmietany 30 proc.,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 25 dag masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego.
  1. Przez 3 godziny gotuj mleko w puszce. Przestudź karmel.
  2. Na patelni lekko przyrumień płatki migdałowe.
  3. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i budyń. Całość należy "roztrzepać".
  4. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlej roztrzepane jajko z mąką.
  5. Stale mieszając, ugotuj budyń i wystudź.
  6. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubij (możesz dodać odrobinę cukru pudru) i połącz z żelatyną.
„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat