Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Aktualizacja
Przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji
Przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji123RF/PICSEL

Ciasta z przepisów siostry Anastazji 

Zobacz również:

Przepis siostry Anastazji na pieróg z jabłkami 

  • 35 dag mąki 
  • 2 dag drożdży 
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki cukru kryształu 
  • 1/4 l mleka (ok.) 
  • sól
  • 50-60 dag obranych i pokrojonych w plasterki jabłek 
  • 3-4 łyżki cukru kryształu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Jabłka równomiernie rozłożyć na cieście.
  2. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. 
  2. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 
  3. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki, odrobinę posolić, dobrze wyrobić ciasto i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. 
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i przykryć równomiernie pokrojonymi w plasterki jabłkami, pozostawiając wolne boki, którymi (delikatnie naciągając) przykryć całą powierzchnię farszu. 
  5. Skleić brzegi i pozostawić do wyrośnięcia. 
  6. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym jajem. 
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 st.C do miękkości jabłek. 
  8. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?