Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

W takiej wersji są równie smaczne!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki
  • 1 młoda cukinia
  • ulubione zioła
  • świeży koper

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzyj na tarce  na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?