Wytrawne koktajle - "wypij" swoją sałatkę na obiad

Moda na smoothie i koktajle nie traci na popularności. Eksperci radzą, aby w zdrowych koktajlach przeważały warzywa, a owoce jedynie łagodziły ich smak. Miłośnicy zdrowego stylu życia idą jednak o krok dalej i zachęcają do skosztowania smoothie na bazie samych warzyw.

Jeśli smoothie spożywamy na śniadanie, warto do niego dodać trochę zdrowych tłuszczów
Jeśli smoothie spożywamy na śniadanie, warto do niego dodać trochę zdrowych tłuszczów123RF/PICSEL

- W sferze jadalnych rzeczy, które mogą uczynić mnie nieśmiertelną, czy doszliśmy do momentu, w którym wszyscy pijemy nasze sałatki? - zastanawiała się amerykańska pisarka Sarah Barnes.

Oczywiście ludzie od dawna umieszczają warzywa - głównie zielone liście - w koktajlach, ale łączą je z daktylami, bananami, jagodami, masłem orzechowym i mlekiem. W wytrawnych koktajlach królują jedynie warzywa. Można je traktować jako chłodnik lub, co może wydawać się mniej zachęcające, zmiksowaną sałatką. Smoothie np. na bazie zielonych warzyw można doprawić do smaku ostrymi przyprawami, jak chili, pieprz cayenne, imbir i dodać odrobinę orzeźwiającego soku z cytryny.

Na początku taki koktajl może brzmieć odstręczająco, ale warto się do niego przekonać z jednego prostego powodu, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię - zawiera mniej cukru.

W przeciwieństwie do soków tłoczonych na zimno, smoothie zachowują pełnię swoich wartości. Dietetyk Marisa Moore przypomina jednak, że kalorie w płynie to wciąż kalorie. "Większość z nas uwielbia smak owoców, zatem dodajemy do smoothie banana, ananasa, mango, brzoskwinie - oczywiście wszystkie te składniki są bardzo zdrowe. Ale są to tylko owoce, które bardzo szybko trawimy, co powoduje, że znacznie szybciej będziemy odczuwać głód" - podkreśla na łamach "NY Mag" Moore.

W komponowaniu różnorodnych smaków koktajli nie trzeba rezygnować z owoców, jak przekonuje dietetyk, ale należy je traktować raczej jako coś, co wzbogaci i osłodzi smak smoothie. Zatem owoce powinny stanowić mniejszość i być jedynie dodatkiem.

Dietetyk zachęca, aby bazą smoothie były różnorodne warzywa, które pozwolą zaspokoić głód, a równocześnie nie będą tuczące. Owoce, np. banan albo winogrona, traktujemy raczej jako zdrowy "słodzik". Moore przekonuje również, że w smoothie powinna znaleźć się solidna porcja protein, np. jogurt grecki, co pozwoli na dłużej zachować uczucie sytości.

Jeśli smoothie spożywamy na śniadanie, warto do niego dodać trochę zdrowych tłuszczów. Doskonałym pomysłem jest zmiksowanie awokado.

- Awokado nadaje mieszance kremowej konsystencji, sprawi, że dłużej pozostaniemy syci. Poza tym jest niezwykle bogatym źródłem zdrowych tłuszczów - wyjaśnia Moore.

Koktajl bananowo-malinowyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas