Wytrawne minkanapki z żurawiną
Na sylwestra last minute!

Składniki
- 200 g konfitury żurawinowej
- 1 duża cebula czerwona
- 2 nieduże, twarde jabłka
- 100 ml octu jabłkowego
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake
- 100 g pasztetu w tubce
Cebulę i jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka.Dodaj ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotuj na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość dopraw przyprawami. Pod koniec dodaj konfiturę żurawinową (zostawiając trochę do dekoracji) i jeszcze chwilę gotuj. Wystaw za okno,by wystudzić chutney.Z kromek tostowego chleba za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Każdy krążek posmaruj grubą warstwą wystudzonego chutneya i przykryj drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wyciśnij trochę pasztetu. Udekoruj żurawiną i natką pietruszki.