Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Doskonale smakują solo, podane na ciepło.

Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowanemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić  w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić  w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do  150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

Przepis na pieczarki faszerowaneInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas