Z bakłażanem
Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.
Składniki dla 4 osób:
- 4 pomidory
- 2 opakowania mozzarelli
- duży bakłażan
- jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
- 2 łyżki oliwy
- oregano świeże
- listki bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok. Następnie osusz go dokładnie (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym) i maczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Odstaw do wystygnięcia.
2. Mozzarellę i umyte pomidory pokrój w plasterki. Układaj w brytfance na przemian z bakłażanem. Całość posyp solą i pieprzem, oprósz oregano i skrop oliwą z oliwek.
3. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Posyp świeżymi listkami bazylii. Podawaj z bagietką.