Reklama

Reklama

Z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym

Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w kuchni Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.

Składniki:


  • 500 g makaronu penne
  • 400 g fileta z indyka
  • 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki lubczyku suszonego
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz  

Reklama


Przygotowanie:

Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk.

Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.  

Dowiedz się więcej na temat: cieciorka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje