Z czego skomponować zimową z sałatkę?

Jeśli wydaje nam się, że przyrządzenie zdrowej sałatki jest możliwe tylko latem, gdy mamy dostęp do sezonowych warzyw i owoców, popełniamy błąd. Jak przekonują dietetycy, zimą możemy postawić na ziarna i zboża, komponując z nich zrównoważone dania.

Rośliny strączkowe to świetne źródło białka
Rośliny strączkowe to świetne źródło białka123RF/PICSEL

Nie, sałatka jest nie tylko letnim daniem. Jakie składniki sprawią, że skomponujemy doskonała sałatkę również w zimie? Na to pytanie odpowiadają Maeli Le Borgne i Alexandra Retion, dietetyczki żywienia z Paryża.

Jęczmień

Aby zrównoważyć twoją zimową sałatkę, stawiamy na zboża, w tym jęczmień.

- Dzięki wysokiej zawartości błonnika zboża te zapewniają uczucie sytości przez cały dzień i spowalniają trawienie - mówi Alexandra Retion. I dodaje, że "jeśli chodzi o zawartość magnezu, pomaga zapobiegać zmęczeniu". Gotujemy go przez 30 minut w garnku, przyrządzamy sałatkę z dodatkiem krewetek, nasion dyni, curry, groszku, mięty i szczypiorku, radzi dietetyczka.

Ciecierzyca

Aby uzupełnić białko roślinne, uzupełniamy naszą dietę ciecierzycą.

- Oprócz szybkiego zaspokojenia głodu, rośliny strączkowe będą się trawić powoli, a tym samym będą dobrze przyswojone - powiedziała Retion. Jako przykład podaje sałatkę z buraków, gruszki, rodzynek, sera mimolette lub w wersji z owocami morza: z dodatkiem przegrzebków, marchwi i kukurydzy. Taką sałatkę podajemy z sosem ziołowym.

Słodkie ziemniaki wzmacniają układ odpornościowy
Słodkie ziemniaki wzmacniają układ odpornościowy123RF/PICSEL

Soczewica

- Soczewica gwarantuje nam uczucie sytości, dzięki zawartości błonnika. Aby dostarczyć więcej białka roślinnego skomponujmy ją z jęczmieniem, komosą ryżowa lub brązowym ryżem - poleca Maela Le Borgne. W proponowanym menu mamy sałatkę z fasoli mun, marchwi i wędzonego kurczaka, kurkumy i prażonych migdałów.

Słodkie ziemniaki

Do skomponowania sycącej kolacji, podstawą mogą być słodkie ziemniaki. Oprócz egzotycznego i kolorowego wyglądu, zawierają skrobię i witaminę A, która doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy. Wykorzystując te wartości przygotujmy smaczną miskę buddy ze słodkimi ziemniakami i prażonymi burakami, komosą ryżową, jarmużem, brokułami i orzechami nerkowca.

Wykorzystując te cztery składniki możemy skomponować dowolną, zimową sałatkę, bogatą w różnorodne składniki mineralne, witaminy i błonnik. Wystarczy, że zaufamy swojej intuicji i... Sprawimy, że sałatka będzie wyglądała zachęcająco i kolorowo. Wtedy na pewno osiągniemy sukces. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas