Z groszkiem, miętą i curry
Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na orientalne placki z groszkiem, miętą i curry.
Skład na 4 porcje:
● 1 kg mącznych ziemniaków
● 400 g mrożonego groszku
● 2 łyżki mąki
● jajko
● 4 łyżeczki curry w proszku
● mały pęczek mięty
● łyżeczka gałki muszkatołowej
● sól i pieprz
● olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odlewamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę.
2. Groszek rozmrażamy na sitku, a następnie wrzucamy do gorącej wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Odłóżmy 2-3 łyżki do dekoracji.
3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy gałkę muszkatołową, drobno posiekaną miętę, mąkę, jajko, curry i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy podgotowany groszek i delikatnie mieszamy.
4. Z ciasta formujemy roladę o średnicy 5-6 cm i kroimy ją na niezbyt grube talarki.
5. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na jasnozłoty kolor. Każdy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z groszkiem i miętą można podać z ciepłymi sosami, np. pomidorowym, pieczarkowym lub koperkowym.