Z groszkiem, miętą i curry

Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na orientalne placki z groszkiem, miętą i curry.

Placki orientalne są wyjątkowo smaczne
Placki orientalne są wyjątkowo smaczne 123RF/PICSEL

Skład na 4 porcje:

● 1 kg mącznych ziemniaków

● 400 g mrożonego groszku

● 2 łyżki mąki

● jajko

● 4 łyżeczki curry w proszku

● mały pęczek mięty

● łyżeczka gałki muszkatołowej

● sól i pieprz

● olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odlewamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę.

2. Groszek rozmrażamy na sitku, a następnie wrzucamy do gorącej wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Odłóżmy 2-3 łyżki do dekoracji.

3. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy gałkę muszkatołową, drobno posiekaną miętę, mąkę, jajko, curry i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy podgotowany groszek i delikatnie mieszamy.

4. Z ciasta formujemy roladę o średnicy 5-6 cm i kroimy ją na niezbyt grube talarki.

5. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na jasnozłoty kolor. Każdy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z groszkiem i miętą można podać z ciepłymi sosami, np. pomidorowym, pieczarkowym lub koperkowym.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas