Reklama

Reklama

Z gulaszem i warzywami

Takie drugie danie jest naprawdę bardzo sycące.

Składniki na sos

  • mrożonka węgierska
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 500 g udźca wołowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 60 g mąki
  • 20 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 60 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1. Do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą wsyp zawartość mieszanki węgierskiej i dobrze wymieszaj. Dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Wsyp słodką paprykę, dodaj koncentrat pomidorowy, posól i popieprz. Gulasz zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj. 

Reklama

2. Obrane ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do malaksera i zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Usmaż placki na rozgrzanym oleju. 

3. Przełóż je na papierowy ręcznik, a następnie na talerze. Na placki nałóż porcję gulaszu. Najlepiej smakują z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem. 


Dowiedz się więcej na temat: placki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje