Z melonem i szynką parmeńską

Gdy jest gorąco, mamy mniejszy apetyt i w ciągu dnia nie chcemy jeść solidnych posiłków. Wtedy sięgnijmy po pyszne, sycące sałatki.

Z melonem i szynką parmeńską
Z melonem i szynką parmeńskąPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Sałata:

  • 20 dag szynki parmeńskiej
  • mieszkanka sałat
  • melon
  • 10 dag sera maasdamer
  • sok z limonki
  • główka czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 

Sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • sól
  • kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Czosnek obierz, ząbki skrop oliwą z oliwek, przypraw solą. Piecz przez 20-30 minut. Ser zetrzyj. Melon umyj, usuń pestki, pokrój, skrop sokiem z limonki, przypraw.

2. Wymieszaj miód, olej, wodę, sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Na półmisku układaj sałatę, plastry szynki, cząstki melona, ząbki pieczonego czosnku. Całość posyp startym serem, polej sosem, podawaj od razu.

Czas przygotowania: około 20 minut

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas