Z melonem i szynką parmeńską
Gdy jest gorąco, mamy mniejszy apetyt i w ciągu dnia nie chcemy jeść solidnych posiłków. Wtedy sięgnijmy po pyszne, sycące sałatki.
Składniki dla 4 osób:
Sałata:
- 20 dag szynki parmeńskiej
- mieszkanka sałat
- melon
- 10 dag sera maasdamer
- sok z limonki
- główka czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- łyżeczka miodu
- sok z cytryny
- sól
- kolorowy pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Czosnek obierz, ząbki skrop oliwą z oliwek, przypraw solą. Piecz przez 20-30 minut. Ser zetrzyj. Melon umyj, usuń pestki, pokrój, skrop sokiem z limonki, przypraw.
2. Wymieszaj miód, olej, wodę, sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Na półmisku układaj sałatę, plastry szynki, cząstki melona, ząbki pieczonego czosnku. Całość posyp startym serem, polej sosem, podawaj od razu.
Czas przygotowania: około 20 minut