Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny

Jak przygotować zupę pomidorową na bazie rosołu?
Jak przygotować zupę pomidorową na bazie rosołu?123RF/PICSEL

Co zrobić z wczorajszego rosołu?

Zupa pomidorowa na rosole z pesto

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL
  • 1,5 l rosołu
  • 800 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
  • szczypta soli i pieprzu

Pomidorowa na bazie rosołu - przygotowanie

  1. Rosół w garnku stawiamy na kuchence, ustawiamy niewielką moc palnika i powoli zagotowujemy. Do ciepłego bulionu dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy passatę lub pomidory z puszki. Składniki doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami.
  3. Porządnie podsmażone pomidory dodajemy do gorącego rosołu wraz z pesto bazyliowym. Całość podgrzewamy przez ok. 15-20 minut.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu zupa jest gotowa do podania. Na tym etapie możemy też zaprawić ją odrobiną kwaśnej śmietany.
  5. W tym celu odlewamy 1-2 chochle wywaru i mieszamy ze śmietaną. W kolejnym kroku dodajemy do zupy i ponownie zagotowujemy.
  6. Zupę pomidorową na rosole z pesto możemy podać solo lub z dodatkiem ryżu czy makaronu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pomidorowa zupa rybnaPolsat