Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Czego oczekujemy od dobrze przyrządzonej zupy? Ma doskonale rozgrzewać, sycić na długo i zachwycać dobrze skomponowanym smakiem w każdej łyżce. Wszystkie te zalety łączy pomidorowa przygotowana na niedzielnym rosole. Dodatek nietypowego składnika dodaje jej śródziemnomorskiego charakteru.
Spis treści:
Co zrobić z wczorajszego rosołu?
Kreatywni kucharze wiedzą, że pełen smaku i aromatu rosół to doskonała baza do przygotowania wielu innych zup. Na bazie esencjonalnego wywaru powstanie jarzynowa, pełna ziemniaków, kalafiora, brokułu, marchewki czy fasolki szparagowej. Ciekawym pomysłem będzie także wykorzystanie bulionu jako podstawy do kwaskowatej ogórkowej, wypełnionej podsmażonymi na maśle tartymi ogórkami kiszonymi i obficie zasypanej koperkiem.
Jeśli wystarczy nam zjedzenie rosołu jedynie w ramach weekendowego obiadu, podczas tygodnia pracy przyrządźmy z niego uwielbianą przez dzieci i dorosłych zupę pieczarkową czy ziemniaczaną. Garnek wypełniony domowym rosołem tylko czeka na wykorzystanie potencjału w kuchni. Aby go nie zmarnować, postawmy także na klasyk, który jest tradycją w wielu domach. Z niedzielnego rosołu ugotujmy najlepszą pomidorową na poniedziałek. Jak ją przygotować? To całkiem proste.
Sprawdź: Idealna pomidorówka
Zupa pomidorowa na rosole z pesto
Rozgrzewający przysmak, który doskonale smakuje w porze obiadowej. Zupa pomidorowa przygotowana na rosole z poprzedniego dnia z dodatkiem wyrazistego bazyliowego pesto syci na wiele godzin. To jedna ze smaczniejszych propozycji na uraczenie gości czymś wybornym.
Składniki na zupę pomidorową z rosołu
- 1,5 l rosołu
- 800 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- 1 łyżka masła
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Pomidorowa na bazie rosołu - przygotowanie
- Rosół w garnku stawiamy na kuchence, ustawiamy niewielką moc palnika i powoli zagotowujemy. Do ciepłego bulionu dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy passatę lub pomidory z puszki. Składniki doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami.
- Porządnie podsmażone pomidory dodajemy do gorącego rosołu wraz z pesto bazyliowym. Całość podgrzewamy przez ok. 15-20 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu zupa jest gotowa do podania. Na tym etapie możemy też zaprawić ją odrobiną kwaśnej śmietany.
- W tym celu odlewamy 1-2 chochle wywaru i mieszamy ze śmietaną. W kolejnym kroku dodajemy do zupy i ponownie zagotowujemy.
- Zupę pomidorową na rosole z pesto możemy podać solo lub z dodatkiem ryżu czy makaronu. Smacznego!
Sprawdź również: